И във втората част на интервюто си пред ТВ7 бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов отново не отговори на ключовите въпроси – чии са инициалите ДП, ЦЦ, ИФ и ББ, и какво се случва в делото срещу него.

Както и в първата част, Златанов беше уклончив, и избягваше въпросите с оправданието, което адвокатите му многократно посочиха, и неговият защитник Красимир Манов обобщи така:

"Той има повдигнато обвинение, и поради тази причина няма как да коментира и да отговаря на тези въпроси, затова е принуден да търпи дори всичките тези отношения към него, които се въртят по форумите и по коментарите във всички медии. Нали се сещате, че това е безумно за един човек, който е принуден да търпи всичко това, с оглед на това да гарантира правосъдие, на което се надява. Така че - и да задавате тези въпроси, той няма да отговори на тях, докато не приключат прокуратурата с неговите обвинения, а тя явно няма намерение да приключва.“

Осъденият на първа инстанция отрече да са му звънели и да са го инструктирали какво да прави, докато е бил председател на Комисията за конфликт на интереси. Според него обаче има интерес истината от тефтерчетата да не излезе наяве.

Докато адвокатите обясняваха защо Златанов не може да отговаря на важните въпроси, той сподели малко от личната си драма в обвинението – оказал се е сам срещу всички, дори му било трудно да си намери адвокати. В последната година е без работа и разчита на помощта на близките си.

"Без да съм го искал, от юрист станах най-четения писател в обществото. Моята амбиция никога не е била да се изявявам на литературното поприще“, заяви той.

Манов подчерта, че защитата е поискала да се разбере кои лица стоят зад инициалите, и да се привикат като свидетели, но прокуратурата не е направила нищо по въпроса.

"Защо прокуратурата не поиска това? Основната ни цел беше, след като всичко това се тиражира по тези медии, това е натиск спрямо съда, искахме това нещо да влезе в страниците на делото. И по делото съдът, който е меродавният източник на правото, който трябва да каже какво се случва и какво е значението, да каже какво е отношението на тези лица към обвинението“, каза той.

Но отбеляза, че в крайна сметка съдът признал, че „тези хора и тези инициали“ нямат отношение към делото, затова и не ги допуснал като свидетели.

Според Златанов и адвокатите му прокуратурата е определила обвинението към него избирателно, което е незаконно. Манов смята, че прокуратурата планира да вади нови обвинения срещу клиента му „на час по лъжичка“, за да го държат в зависимост, и това е ясно изграден сценарий на делото.

Но пък главният прокурор нямал участие в това.