Президентът Владимир Путин каза вчера, че се отказва от руския газопровод "Южен поток" - грандиозен проект, който бе замислен първоначално да установи господство на страната му в Югоизточна Европа, но вместо това падна жертва на силно влошените отношения на Русия със Запада, пише в. "Ню Йорк таймс".

Това бе необичайно дипломатическо поражение за Путин, който каза, че ще пренасочи трасето на газопровода през Турция. Той нарече отказа от газопровода загуба за Европа и обвини Брюксел в неотстъпчивост.

Решението изглежда е и необичайна победа за Европейския съюз и правителството на Обама, които тази година проявиха безсилие, след като Путин анексира Крим и раздуха бунт в Източна Украйна. Русия дълго време представяше проекта за "Южен поток" на стойност 22 милиарда долара като разумен бизнес ход. Но Вашингтон и Брюксел го отхвърляха като зле прикрит опит на Кремъл да циментира позицията си на господстващ доставчик в Европа, заобикалящ Украйна, където споровете с Москва за цените на газа на два пъти прекъсваха доставките през последните години.

Конфликтът в Украйна засили натиска на Европа срещу газопровода и строежът му бе спрян от България през юни, пише "Ню Йорк таймс".

Ако има печеливш от всичко това, той е Турция, която наред с Китай и други бързо развиващи се страни, нуждаещи се от енергия, се възползва от споровете между Изтока и Запада, за да си издейства дългосрочни енергийни доставки на изгодни цени. Украинският конфликт и обтегнатите отношения между Киев и Москва хвърлиха сянка над целия енергиен сектор в Европа. Със задълбочаването на кризата в Украйна, която се разрасна в противопоставяне, напомнящо на Студената война, западните сили решиха да окажат съпротива на агресивната политика на Путин, изразяваща се включително в проекта за газопровода "Южен поток", припомня вестникът.