В пълен унисон с коментарите на ГЕРБ председателят на ДАНС Димитър Георгиев посочи като мотив правителството да предложи днес освобождаването му от поста залавянето на руски шпиони у нас. 

Георгиев свика импровизиран брифинг малко след като служебният премиер Стефан Янев обяви днешното решение на Министерския съвет да предложи на президента Румен Радев да издаде указ за освобождаването му.

Георгиев заяви още, че не бил политически обвързан, работил с пет правителства. Не можа обаче да обясни защо правителството „Борисов 3“ го е пуснало в отпуск от май до септември и защо изобщо е поискал (или му е бил поискан) такъв отпуск.

Стана ясно още, че е предал на Янев доклад от вътрешната проверка в ДАНС за това подслушвани ли са опозиционни на ГЕРБ политици. И, разбира се, няма такова нещо.

Обяви още, че сегашният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков нямал допуск до класифицирана информация.

Нищо не твърдя, само казвам

„Първата информация, която ми беше поискана от премиера, е „дайте ми информация за шпионския скандал“. За мен това са свързани неща. При предния служебен кабинет (пак на Радев) аз не съм работил по шпионски случай. И бях тогава две седмици в отпуск и то те ме пуснаха“, заяви Георгиев.

И на няколко пъти повтори същата теза - за „една от причините за мен е това - защото, работейки по този начин, защитаваме националната сигурност“.

Попитан това означава ли, че според него служебният премиер Стефан Янев защитава проруски интереси, заяви, че нищо не твърдял, само казвал.

Изтъкна колко ордени бил получил - от Италия, Испания, Франция - значи ДАНС получавала признание. А при последното му участие във формат на НАТО всички подкрепили България за залавянето на високопоставените държавни служители, за които се твърди, че са шпионирали в полза на Москва. Благодарности Георгиев отправи и към прокуратурата.

Любопитен елемент в случая е, че паралелно с политическите сътресения прокуратурата, мнозинството във ВСС и съответните медии също поддържат версията, че опитът да се закрият специнституциите бил желание на „чужди държави“ да се пресекат големите успехи срещу „руските шпиони“. Нищо че на практика няма внесен нито един обвинителен акт в съда.

Откъде накъде ще съм политически обвързан?!

Като мотив за отстраняването на Георгиев днес Янев посочи уронване престижа на службата и политически мотивирани действия. И в отговор Георгиев, видимо гневен от ситуацията изобщо, заяви:

„Кога аз уроних престижа на агенцията?! Ма чакайте малко, аз съм работил с пет правителства? Откъде накъде ще съм политически обвързан?!"

(Димитър Георгиев е назначен за шеф на ДАНС през 2015 г. от президента Росен Плевнелиев по предложение на втория кабинет "Борисов". Оттогава досега е имало точно 3 правителства на власт - това, което го предлага за поста в ДАНС, първия служебен кабинет на президента Румен Радев и третото правителство с премиер Бойко Борисов. Георгиев е зам.-министър на вътрешните работи, тоест на политически пост, в некоалиционното първо правителство на ГЕРБ - б.р.)

Всеки може да хване вирус

После дойдоха обясненията за неплатения отпуск. По-точно - липсата на такива. „Лайтмотивът“ трябваше да е, че го е прекратил сам на петия ден. Не стана ясно защо е излязъл в отпуск по време на мандата на служебния кабинет, на изборите и след това.

Първо Георгиев обяви как разбрал от медиите, че правителството го „издирва“. Припомняме, че на първата покана към него за среща с Янев отиде зам.-председателят на ДАНС. Та от медиите разбрал, че е търсен и „лично и самоволно“ отишъл в Министерския съвет (втория път).

„После бях поканен на среща, на която ми беше казано, че аз не искам да работя със служебния кабинет. Премиерът ми го каза“, изрази учудване Георгиев.

И после експресивно добави, че ситуацията била:

„Дали си с шапка. Ако си с шапка, защо си с шапка, ако си без шапка, защо си без шапка. Ако си с кафяви обувки, защо си с кафяви обувки, ако си с черни обувки, защо си с черни обувки?“

Ако се разболеел човек от вирус... вметна още председателят на ДАНС.

И после направи още една вметка:

„Още преди да дойде служебният кабинет, се говореше, че ще се махнат шефовете на служби“.

Не стана ясно кога и къде се е говорело, затова ли е излязъл в отпуск - заради „вирус“ или друго. „Всеки има лични причини“, стана ясно само.

Изцяло не потвърждава информацията

ДАНС бе замесена и в скандала с подслушването на опозиционни политици преди вота на 4 април. Този скандал тръгна, след като съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов обяви публично, че 32-ма души от „Има такъв народ“, ДБ и „Изправи се! Мутри вън!“ са били подслушвани след Нова година, включително и по време на предизборната кампания. 12 от тях са подслушвани от „Вътрешна сигурност“ на МВР, 12 от ДАНС, а останалите 8 от ГДБОП - изброи той.

В отговор днес Георгиев отрече вътрешната проверка да е открила нарушения

„Направил съм доклад, който изцяло не потвърждава информацията“, обяви той.

Докладът бил предаден на Стефан Янев. Георгиев даже искал да му докладва, но вчера премиерът бил зает, днес пак бил ангажиран - „явно с моето освобождаване“, вмъкна Георгиев.

Въпросът със СРС е изключително чувствителен и неслучайно се засяга - заяви още председателят на ДАНС, намеквайки за предизборна кампания.

Имам едно основно притеснение

Покрай всичко това Георгиев направи и още една вметка. 

„Имам едно основно притеснение - че силовият вицепремиер е лице с отнет достъп до класифицирана информация за срок от 3 години, като отнемането е преди 2 години.“

Отнемането не е било обжалвано, т.е. в сила. А сектор сигурност работи с класифицирана информация и на партньорите от НАТО и ЕС. Визираният силов вицепремиер е Бойко Рашков, който е и министър на вътрешните работи.

Георгиев не даде повече подробности, но вероятно отнетият достъп следва факта, че предходният парламент го смени преди две години като председател на бюрото за контрол на СРС. В мандата си Рашков обвиняваше ДАНС, прокуратурата и пр. в нарушения при използването на СРС.

Самият Рашков коментира по-късно пред "Дневник":

"Не ми е известно да ми е отнет допускът до класифицирана информация, но - както се вижда - всичко е възможно."

Отделен въпрос е, че всъщност според Закона за защита на класифицираната информация министрите, както и депутатите, магистратите, членовете на ВСС и пр. "получават, считано от момента на встъпването им в длъжност, по право достъп до всички нива на класифицирана информация за срока на заемане на длъжността им..." и т.н. (чл. 39, ал. 3 от ЗЗКИ).

Което председателят на ДАНС е напълно невероятно да не знае.