"Вярвам, че никой в ЕС няма да каже „не“ на проекта „Южен поток“, ако Русия се съобрази с европейското законодателство“, коментира президентът Росен Плевнелиев пред журналисти по повод решението на Русия да се откаже от проекта.

Решението може да бъде взето само във формат ЕС-Русия, "Южен поток" не е само проект между България и Русия, каза още Плевнелиев.

„Южен поток“ е от проектите, които могат да се случат в Европейския съюз, само и единствено ако отговарят на европейското законодателство. ЕС е съюз на правила и на върховенство на закона. Съжаляваме, че Русия демонстрира върховенство на силата, а не върховенство на закона по време на украинската криза. Но когато се съобразяваме с правилата, всички проекти – големи и малки – се случват. Вярвам, че никой в ЕС няма да каже „не“ на проекта „Южен поток“, ако Русия се съобрази с европейското законодателство“, припомни той.

Според Плевнелиев няма подписан договор за приходите, а само за разходите по проекта. Той определи това като огромен пропуск.

"Не знам какво България ще спечели от "Южен поток". Ако някой знае, нека посочи числата", каза още той.

„Не искаме да се повтаря „Белене“. Нека покажем, че в България можем да управляваме по прозрачен и отговорен начин големи инфраструктурни проекти. Това означава, че трябва да има договор с ясно фиксиран процент на печалба", добави Плевнелиев. 

В отговор на журналистически въпрос президентът посочи, че в момента има само политическо изказване от руската страна и когато дойде ясна позиция, тя ще бъде обсъдена в рамките на Европейската комисия и тогава може да се очаква позиция на българското правителство. „Дотогава имаме просто политически оценки“, каза президентът.

„Държавите, които имат интерес от „Южен поток“, извършиха много сериозна подготвителна работа и упълномощиха Европейската комисия да проведе преговори с руското ръководство, за да може да се вземе решение по този проект. Решението е изцяло в ръцете на Русия и на Европейския съюз“, подчерта държавният глава. Президентът допълни, че ако Русия се съобрази с европейското законодателство, никой не би възразил проектът да бъде реализиран. „Същевременно, към момента Русия не е дала индикации, че иска да се съобрази с европейското законодателство“, коментира още Плевнелиев.