СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – “България препъна Русия за Южен поток”, “България дръпна спирачката”, “Няма връзка с този номер, пардон – с тази тръба”, “Русия се отказа от плановете си за строеж на скъпия проект” – това са акцентите в германските новинарски емисии и в печата, след като Путин обяви вчера от Турция, че тръбата под Черно море няма да се строи.

"И досега решенията на Москва често провокираха света, но този път тя нанесе истински удар – спира се строителството на “Южен поток”, коментира днес онлайн изданието на “Шпигел”. Припомня се, че във фирмата строител “Южен поток транспорт” със седалище в Холандия “Газпром” има 50 на сто дялово участие, италианската “Ени” – 20 на сто, а германската “Винтерсхал” (поделение на концерна BASF) и френският енергиен концерн EDF – по 15 на сто.

Наред с това “Газпром” е сключил договори с национални фирми от държавите, през които трябваше да мине тръбата.
Путин обвини Брюксел и косвено България за издигнатите препятствия пред изграждането на Южен поток. Според наблюдатели, цитирани от “Шпигел”, истината е съвсем друга: “В момента Русия е доста отслабена – цената на нефта се срина, конюнктурата в страната е силно разклатена поради наложените икономически санкции заради кризата в Украйна. Според наблюдатели точно това е преляло чашата и значително е допринесло за решението проектът да бъде спрян”, пише “Шпигел”.

“Санкциите срещу Русия я принудиха да се откаже от “Южен поток”. “Газпром” се разделя с един проект за милиарди, а ЕС – с втора, независима от Украйна тръба”, оповести немското издание за икономика “Дойче виртшафтснахрихтен”.

Не бивало да се подминава и фактът, че само часове преди Путин да обяви решението, Европейската инвестиционна банка е одобрила искане на Киев за отпускането на 150 милиона евро, необходими за модернизирането на вече съществуващи тръби на територията на Украйна. “Така разходите по транзитирането на синьо гориво ще паднат с 20 на сто”, приветства стъпката украинският премиер Арсений Яценюк.

Освен, че обяви замразяване на “Южен поток”, Путин отправи заплаха към европейците: “Русия ще пренасочи ресурсите си към други региони в света. Ние ще обхванем други пазари, а Европа няма да получи тези количества. Във всички случаи не и от Русия.”

Германците като хора, които уважават и спазват закона, припомнят, че решение за спиране на такъв проект не може да вземе никой – нито руският президент, нито шефът на “Газпром”. Това може да направи единствено Надзорният съвет на “Южен поток”. Вярно е, че Русия има решаващ глас, “Газпром” държи 50 на сто от акциите, но процедурата трябва се спази.

Какво каза в същото време руският министър на енергетиката Александър Новак за агенция ТАСС?

“Лично президентът Путин взе решението проектът да бъде спрян.” 

Но какво още съобщава “Дойче виртшафтснахрихтен”? “В момента енергийната политика е в центъра на двустранните българо-руски отношения. Руският енергиен гигант “Газпром” покрива 90 на сто от нуждите на България от природен газ. Въпреки големите количества България е принудена да заплаща цени, които са с 30 на сто по-високи от тези, които Германия плаща за газ.”

Изданието припомня и грама от 2005 г. на бившия американски посланик у нас Джеймс Пардю, изтекла в “Уикилийкс” – “Лукойл” по традиция финансира БСП.

“Повечето български фирми, особено тези от енергийния сектор, които поддържат икономически отношения с Русия, подкрепят финансово БСП. Българското дърщерно дружество на “Лукойл”, на което се падат 20 на сто от всички данъци в страната, е спонсор на БСП. Също така водещата в сектора ядрена енергетика фирма “Риск инженеринг” е тясно обвързана с руски икономически интереси”, докладва Пардю на Държавния департамент на САЩ.
Това може и да е минало, но не е изключено да е и настояще.

“Страхът от руска експанзция в Източна Европа и на Балканите витае из всички европейски столици. Кремъл би могъл да използва широк инструментариум, като енергийна политика, медийна пропаганда и финансови ресурси, за да гарантира влиянието си. Въпреки, че от 2007 г. България е членка на ЕС, страната е под руски “Soft Power”. В България е жива културно-историческата привлекателност на Русия, тя е нейна освободителка (от османското владичество – б. р.). По-възрасните българи копнеят по комунистическото минало. Сред кадрите на БСП има мнозина стари комунисти, които упражняват голямо влияние в партията”, заключава изданието “Дойче виртшафтснахрихтен”.