БРЮКСЕЛ - Външните министри на НАТО обявиха предстоящото създаване на временен корпус "Острие на копието". Това стана ясно днес на срещата на първите дипломати на страните от пакта в Брюксел. От българска страна участва Даниел Митов.

Корпусът ще бъде създаден в началото на 2015 г. Целта му е подобряване на бойната готовност на Алианса. На срещата бе постигнато съгласие и за постоянно присъствие на войски на НАТО в страните членки от източния фланг на пакта.

"Ще приложим навреме и изцяло Плана за действие и готовност", каза генералният секретар на военния блок Йенс Столтенберг.

Планът е разработен в отговор на променената обстановка в сигурността в Европа, включително агресивните действия на Русия във и около Украйна, както и екстремизма край южните граници на НАТО.

"Това е най-голямото усилване на колективната ни защита след края на Студената война. Планът ще даде възможност на НАТО на се пребори с всички заплахи, откъдето и да идат те. Всички 28 членки ще допринесат за това следващата година", каза Столтенберг.

Той допълни, че прилагането на плана вече е започнало чрез засилено присъствие по въздух, по море и по суша на източния фланг на пакта.

Военните министри на страните членки на НАТО ще решат какви точно ще бъдат силите и колко военнослужещи ще включва постоянният корпус "Острие на копието". Това ще стане на среща през февруари. Този корпус трябва да бъде създаден през 2016 г. Дотогава ще действа временното формирование, чието образуване бе обсъдено днес.

Временният корпус ще се състои преди всичко от войски, които в момента са разположени в Германия, Холандия и Норвегия. Идеята е по-късно те да се съберат на едно място. Корпусът ще бъде в състояние да се разполага в гореща точка в течение на броени дни. Той обаче ще може да потушават само един конфликт при положение, че по едно и също впеме има повече на брой.

Как ще се финансира бъдещият корпус още не е уточнено. Обсъжда се броят военнослужещи да е между 3000 и 6000 души. Те ще бъдат в бойна готовност в базите в продължение на година, след което ще се сменят на ротационен принцип.