Режисьорът Александър Морфов напуска Народния театър „Иван Вазов” в знак на протест срещу управлението на държавата и скандалните събития от последните дни, предаде БГНЕС.

„Слави Бинев ще управлява културата и министър на културата е Вежди Рашидов. Аз съм против това държавно управление, против този парламент, против министър-председателя, против министъра на културата, против председателя на комисията по култура. Не мисля, че трябва да остана въобще в държавно предприятие”, заяви Морфов пред агенцията.

Той е режисьор на едни от най-известните и най-успешни спектакли на Народния театър „Иван Вазов”. Сред тях са „Хъшове”, „Полет над кукувиче гнездо”, „Животът е прекрасен” и други.

Морфов и преди твърдо е заявявал протеста си срещу начина, по който се управлява културата у нас и погазването й. През 2013 г. в края на "Животът е прекрасен" режисьорът поздрави от сцената екипа си, Министерството на културата, правителството и премиера Бойко Борисов, които подкрепят развитието на културата. В тяхна чест Морфов пусна чалга хитовете „Ах, банана” и „И ловец съм, и рибар съм” и така иронизира промотиращата поп-фолк изпълнители компания "Пайнер", която прибира субсидия от почти 2 милиона лева за популяризиране на чалгата у нас и в чужбина.