Президентът на САЩ Барак Обама вече е определил Ащън Картър за бъдещ шеф на Пентагона, споделиха високопоставени източници от Белия дом пред в. "Ню Йорк таймс".

Той обаче няма да обяви решението си преди края на седмицата. Причината е, че президентската администрация все още не е проучила докрай кандидата.

Картър е дългогодишен служител на военното ведомство. Бил е зам.-шеф на Пентагона при Леон Панета и Чък Хейгъл. Дори се говореше, че той ще наследи Панета.

След като Чък Хейгъл обяви оставката си на 24 ноември, отново се заговори, че един от основните кандидати за негов наследник е Картър. Твърдеше се също, че Пентагонът за първи път в историята си може да бъде оглавен от жена. За поста се спрягаше Мишел Флърной. Тя обаче обяви още в началото, че няма намерение да заема поста.

Ащън Картър не е бил открит за коментар от "Ню Йорк таймс".

По образование той е физик и историк. Преди да стане зам.-шеф на Пентагона е отговарял за оръжейните сделки във военното ведомство. Негова задача е била също анулирането на остарели и неефективни програми за въоръжаване. Картър бе натоварен и с контрола на започналото през 2012 г. орязване на военния бюджет на САЩ в размер на 500 милиарда долара.

През последните две години Картър се е обучавал в академия и не е бил активен във военните дела. Това обаче едва ли ще попречи на одобрението му от Сената. Още повече контролиращите и двете камари на Конгреса републиканци вече подготвят изявления в подкрепа на бъдещия военен министър, твърди изданието.

"Почти сигурно ще бъде той", заявява източник от Конгреса.

Но освен качествата му, не са за подценяване и отказите на другите кандидати. Докато следващият шеф на Пентагона не бъде избран, подалият оставка Чък Хейгъл ще остане на поста си.