"Надявам се да намерите консенсус. Половината парламент ме подкрепя, половината не ме подкрепя. Надявам се до края на деня да избистрите една позиция. Тя е важна е за разговорите и с руската страна, и с ЕК".

Така Бойко Борисов обобщи дискусията, проведена в парламента по повод искането му за обща позиция на НС по темата "Южен поток".

Противоречията в парламента по темата бяха демонстрирани за пореден път.

"Атака не е подписвала съгласие да спре "Южен поток". От ЕС казаха, че никакъв "Южен поток" няма да се строи ако Русия не признае Киевската хунта, аз я наричам така. Договорът е между Русия и България. Когато не се построи Южен поток, печели Турция. Ще купуваме руски газ с турска надценка", каза лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

"Удовлетворени сме, че премиерът е тук. Парламентът трябва да се обедини около една обща позиция в Брюксел". Това пък заяви лидерът на БСП Михаил Миков. Според него премиерът Пламен Орешарски е спрял проекта, като е превишил правата си, защото е бил притиснат от ЕК.

Вчера беше един хубав ден за България. Най-сетне се показа лъч надежда, че един вреден за България енергиен проект може да бъде прекратен. Никой не обясни на българския народ какви ще му бъдат ползите. 400 млн. евро на Путин - това е лъжа, този човек лъже. Европейските изисквания могат да бъдат изпълнени, газта може да отиде до Европа. Но България няма никаква полза от това. Проектът беше оскъпен 3-4 пъти от руската страна. Русия заяви, че 22 години няма да получаваме транзитни такси. Каква е ползата от този Южен поток, да си продават руснаците газта в Европа?  На геврека дупката ще получаваме. Нищо лошо не се е случило. Руската страна иска да ни вкара договор с неустойки. Гръмна един голям балон, дано Путин не си смени мнението.

Това пък каза съпредседателят на Патриотичния фронт (ПФ) Валери Симеонов.

"Европейските правила трябва да бъдат спазени, защото защитават потребителите. Последните 20 години сме под тотален руски монопол, всички алтернативи се саботират години наред". Такова бе мнението на Мартин Димитров от Реформаторския блок (РБ). Той се обяви за европейски енергиен съюз и припомни, че България купува газ от Русия на една от най-високите цени.

"Има ли друга страна, която да няма консенсус по големите инфраструктурни проекти. Не се сетих за друга. Беше ни отправен ултиматум от страна на Русия. ДПС приема изграждането на "Южен поток" само при спазване на европейското законодателство. България да има интерес от него", каза Рамадан Аталай (ДПС)

В крайна сметка депутатите гласуваха дали да започнат обсъждания по обща декларация по темата. Предложението бе отхвърлено с гласовете на ГЕРБ, РБ и ПФ.