Египетски съд издаде смъртни присъди срещу 188 души, предаде АП.

Осъдените бяха обвинени за убийството на 11 полицаи през 2013 г. в град Кердаса - един от бастионите на ислямистите. Телата на пазителите на реда бяха обезобразени.

Подсъдимите бяха също така обвинени в опит за убийството на други 10 полицаи, нанасяне на щети на полицейски участък, палеж на полицейски коли и притежаване на оръжие. 

В деня, в който бе извършена атаката в Кердаса, силите за сигурност брутално разчистиха два палаткови лагера в Кайро, където се бяха настанили привърженици на сваления президент ислямист Хосни Мубарак, отбелязва АП. При тази акция бяха убити стотици хора.

Обявените смъртни присъди изискват одобрението на Великия мюфтия на Египет. Те могат и да бъдат обжалвани от осъдените. Окончателното решение на съда трябва да бъде произнесено на 24 януари 2015 г.

Египет е подложен на остри критики заради масови смъртни присъди. Те се произнасят предимно срещу ислямисти. Преди няколко месеца съдия в южния град Миния осъди на смърт над 1200 души в два масови процеса. По-късно броят на най-тежките наказания бе намален на 200.