Стотици културтрегери, режисьори, актьори, граждани излязоха днес на протест в центъра на София срещу назначаването на Слави Бинев за председател на парламентарната Комисия по култура и медии. Точно в 14 ч театрални и кино дейци, музиканти и писатели се събраха в знаковата градинка пред „Кристал“, за да изразят несъгласието си с управлението на културните институции и най-вече с избора на Бинев.

Стотици граждани задръстиха пл. "Народно събрание".

След като множеството запълни почти напълно знаковата градинка "Кристал", актьорът Йосиф Сърчаджиев, заедно с Владимир Люцканов, поведе хората към парламента с призиви: "Хайде всички с мен". При пристигането пред парламента актьорът стисна юмрук, вдигна ръка във въздуха и заяви: "Със сила и вяра, Бог е с нас. О, Господи, помогни ни!", предаде БГНЕС.

Според директора на Младежкия театър Владимир Люцканов „това е повторение на това, което се случи преди година и половина, тоест между назначаването на Делян Пеевски в ДАНС и назначаването на Славчо Бинев за шеф на комисията по култура и медии“.

Режисьорът Александър Морфов бе категоричен, че няма общи теми, които да обсъжда със Слави Бинев.

"За мен това е една парадоксална личност, но в нашата парадоксална държава всичко е възможно. Мисля, че нивото, което той би могъл да достигне е управител на плувен басейн, нищо повече", коментира режисьорът, след като вчера Бинев каза, че бил най-подготвен за поста председател на комисията по култура и медии.

Вчера Морфов обяви, че напуска Народния театър "Иван Вазов", защото в знак на протест срещу управлението на държавата, срещу Слави Бинев, срещу Вежди Рашидов.

"Аз съм против това държавно управление, против този парламент, против министър-председателя, против министъра на културата, против председателя на комисията по култура. Не мисля, че трябва да остана въобще в държавно предприятие", каза той.