Първи епизод от нов разказ - “Списък за бърз контрол: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие” - публикува Антикорупционният фонд днес. Заглавието на частта е "Говорим си с Господ" а основният сюжет - колко струва някой да бъде изваден от ареста. В случая - поне 100 000 евро.

Става дума за свидетелства, записани разговори, ползване на скрита камера и интервюта с участници в тях покрай разследването срещу Денков, задържан през 2020 г. по обвинение за участие в организирана престъпна група за лихварство и изнудване. Собственикът на популярни ресторанти и лицензирана финансова къща бе арестуван през септември 2020 г., престоя 9 месеца в ареста, а преди дни бе пуснат с мярка за неотклонение "домашен арест". От АКФ припомнят, че покрай делото разследващите са питали и за участие на Денков в организацията на антиправителствените протести от 2020 г. 

В първата част от историята на АКФ основните действащи лица са Ивайла Бакалова - жената, която живее с Денков, адвокат Емил Писков, както и лице на име Мартин Божанов - представящо се като консултант. На други участници имената са заличени от съображения за сигурност, казват от АКФ във видеото. Част от разговорите в разследването са записани от самата Бакалова. Други са интервюта в отговор на въпросните записи.

"Говорим си с Господ"

Първият записан разговор е с адвокат Емил Писков, бивш служител на ДАНС и ГДБОП, разказват от АКФ. Случката е от априт 2021 г. Пред Бакалова той обяснява, че освобождаването на Денков би струвало поне 100 хил. евро, не се ангажира колко време би отнело това, споменава минимум месец, може би повече. Той казва на Бакалова, че няма смисъл решението за задържане да се обжалва пред апелативния съд, според личното му мнение - защото арестуваният няма да бъде пуснат. Самата Бакалова, щом чува сумата, реагира с "то няма смисъл да говорим повече."

На въпроса на Бакалова с кого се водят разговорите, Писков отвръща:

"Ние не познаваме никой. Говорим си с Господ. Отиваме в църквата, палиме свещичка, молиме се. Кой с кой говори теб не те интересува, това си е наша работа. Ти искаш резултат".

Кой е държавата?

Другият човек, с когото Бакалова води разговори, се казва Мартин Божанов. Според разказа на АКФ именно по негова препоръка се води и разговорът с Писков. Божанов се представя за консултант. Сам казва, че много добре познава на делото срещу Денков, макар че не бил в съдебната зала и не е ангажиран с него. Бил запозват и с показания на свидетели.

"Сега идеята не е да обсъждаме неговата невинност или виновност, идеята е дали можем да помогнем и дали можем да тръгнем по правилния път. 

Ако се лутате само, че той е много невинен и съдът е много натиснат, тогава само ще се въртите в тоя омагьосан кръг и той ще стои вътре", казва той.

Бакалова заявява, че би искала среща, за да знае какво да прави, а и допълва, че има контакти с посолства. Той ѝ отвръща:

"Искам да знаете, че този съд (специализираният съд - б.р.) изобщо не го интересува посолството, но може да събере и посолството при него и да им гледа мерки и на тях. Този съд е държавата. Никой не може да се меси във вътрешните работи на държавата и на съда". 

"Съдът може да решава всичко, утре може да вземе и посланика даже и да му гледа мярка и на него..."

Консултантът и адвокатът

Божанов не е адвокат, не е нотариус, а консултант. Работи с Писков, а срещите на представител на АКФ и с двамата, потърсени по повод записите, се случват в един и същи офис, става ясно от видеото. 

"Консултирам множество физически и юридически лица по всякакви въпроси. От това как да аранжират градината си или дома си до това към кой, евенатуално, адвокат да се обърнеш и т.н.", казва Божанов.

Пред АКФ в интервюта и Писков, и Божанов отричат да са участвали в корупционна схема. Консултантът твърди, че Бакалова на три пъти е разказвала как е давала пари, но тази част от разговорите не присъства в записите, които в предала за журналистическото разследване. Според него това значи, че разговорите са били манипулирани - според него. 

"При разговори с клиенти просто тактично, за да им откажа, за да не ги обидя и като клиенти, и като хора, които примерно са изпратили тези клиенти и са ме препоръчали, казвам баснословни хонорари. От рода на стотици хиляди. Само и единствено, за да не се ангажирам и да ги откажа тактично", обяснява пък Писков покрай темата колко струва ваденето на някого от ареста.

Ето и целия първи епизод от разследването на АКФ, който завършва с думи на Бакалова: 

Преди няколко дни от АКФ пуснаха и трейлър за разследването, който загатва какво ще има в останалите части. Ето го и него.