"По отношение на ЕС и Украйна бяхме пратени, меко казано, "на майната ни".

Това призна днес руският президент Владимир Путин в своето 11-о поред послание към Федералното събрание. Той произнася речта си в Георгиевската зала на Кремъл в присъствието на над 1100 души - министри, депутати, чуждестранни дипломати и гости, както и журналисти. Обръщението трая малко повече от час.

Най-острите критики бяха насочени към САЩ.

"Американците пряко или зад кулисите влияят на отношенията ни с нашите съседите. Дори не знаеш понякога с кого да разговаряш - с правителствата на тези страни или с американските им покровители", каза още Путин.

Руският президент влиза в Георгиевската зала, за да произнесе своето обръщение.

Той обвини Запада, че подкрепил противоконституционния кървав и въоръжен преврат в Украйна. При това легитимният и международно признат президент Виктор Янукович не искал отказ, а само отлагане на подписване на споразумението за асоцииране на страната с ЕС.

"Никой не искаше да разглежда и слуша разумни аргументи. Ако не щете диалог, ще защитаваме едностранно нашите интереси", каза още Путин.

От думите му стана ясно, че за отказ от анексирането на Крим не може да става и дума. Той нарече историческо присъединяването на полуострова и Севастопол към Русия.

"В Крим живеят наши хора. Територията е стратегически важна за нас. Тук се намират корените на руската нация. Тук е бил кръстен княз Владимир, който е покръстил цяла Русия. Тук нашите прадеди за първи път осъзнават себе си като единен народ. Това ни дава основания да кажем, че за Русия Крим има огромно цивилизационно и сакрално значение - като светите места в Ерусалим за християните. Така ще се отнасяме към това отсега и завинаги", добави руският лидер.

След това той засегна темата за наложените от Запада санкции заради украинската криза.

"Политиката на сдържане към Русия се използва от много години насам. Ако не беше ситуацията в Украйна, Западът щеше да измисли някакъв друг повод, за да сдържи нарастващите възможности на Русия. Тази политика се задейства винаги, когато Русия стане силна", каза Путин.

"Да се разговаря с Русия от позицията на силата е безсмислено", допълни господерят на Кремъл и припомни, че тези опити не са довели до никщо нито тогава, когато страната се е сблъсквала с трудности през 90-те г. на ХХ век, нито в началото на този век.

Московчанка глади у дома си, докато гледа по телевизия прякото предаване на речта на Путин.

Путин заяви, че хората много добре помнят кой и как е подкрепял сепаратизвма в Русия и е наричал "въстаници" и "борци са свобода" терористи, чиито ръце са до лактите в кръв.

"Продължаващата работа на САЩ по създаването на противоракетен щит е заплаха не само за Русия и европейските страни, но и за самите Съединени щати", смята Путин.

Причината е, че в такъв случай ще бъде нарушен стратегическият баланс на силите. Опасността за САЩ се крие в това, че носи опасна илюзия за неуязвимост, засилва стремежга към едностранни и често необмислени рещетия и допълнителни рискове.

"Русия няма да се впуска в скъпо платена надпревара във въоръжаването, но при това надеждно и гарантирано ще осигури своята отбранителна способност в новите условия. Никой няма да успее да получи военно преимущество над Русия", зарече се държавният глава.

След това Путин премина към най-очакваната от всички тема - икономическата. Изненадващо за мнозина обаче той не спомена и дума за олявение от самия него на 1 декември отказа от проекта "Южен поток". Путин съобщи новината в Турция и заяви, че вината е у България, която не давала разрешение да полагат тръбите по морското дъно край границите й.

Путин предложи да бъде направена пълна амнистия на капиталите, връщащи се в страната.

"Ако човек легализира своите средства и имущество в Русия, той ще получи твърди гаранции, че няма да го мъкнат по всякакви органи, няма да го питат за източниците и начините за получаване на капиталите", каза той.

Вероятната причина за идеята му са рязко намалелите напоследък инвестиции в Русия. Това стана най-вече заради наложените от Запада санкции след руската агресия в Украйна.

"Русия трябва да обърне и да затвори офшорната страница в своята история. Често руският бизнес, намиращ се под чужда юрисдикция, не го броят за нищо. Най-добрата гаранция е националната юрисдикция, макар и при всичките й проблеми", изтъкна президентът.

Путин настоя максимално да бъдат снети ограниченията за бизнеса и той да бъде избавен от натрапчивия според него надзор и контрол. Държавният глава предложи също така да не бъде проверяван дребния бизнес при условие, че в продължение на три години едно предприятие си е спечелило добро име.