Един бивш политик и антикорупционен съветник на премиера Бойко Борисов - Яне Янев, за когото се оказва, че все още няма заключени врати и може за нула време да те информира в коя служба срещу теб какво има.

Едно подмятане от Ивайла Бакалова: "Не знам дали съм помогнала на Васил Божков в Дубай, но със сигурност помогнах на Борислава Йончева" (всъщност фамилията на бившата "Мис бикини" 2006 е Йовчева, б.р.). Без конкретика, само намеци ...

И една версия - че прокурорската репресия срещу половинката на Бакалова - Веселин Денков, е защото погрешно са възприели, че чрез него парични потоци стигат от Васил Божков до протестите.

Това в общи линии съдържа вторият епизод на разследването на Антикорупционния фонд за ареста на Веселин Денков (Весо Брадата), което започна преди седмица.

Както Клуб Z писа, разказва се как Специализираната прокуратура обяви през есента на м.г. разбиването на ОПГ за незаконно лихварство, която включва и Денков. Медиите, близки на прокуратурата обаче веднага излязоха с гръмки заглавия, че съдържателят на заведения - известен и като Весо Брадата, финансира протестите срещу главния прокурор Иван Гешев, избухнали след 9 юли 2020 г.

Нито един от събеседниците на Николай Стайков обаче не признава да има такова нещо. Напротив - от ареста самият Денков разказва, че знае Божков, както го познават всички, но не и лично. "Кошаревски свидетели", както ги нарича, дори объркали, че лятото е бил в Дубай, а той не е бил. Някои давали погрешни описания на външния му вид.

А покрай ресторантьорската асоциация се срещал с адвокат Николай Хаджигенов и оттам може би идвало объркването.

Цялата история отново съдържа иззети бижута, часовници и други скъпоценности от прокуратурата - както и при "Осемте джуджета".

По-остра обаче е бившата "Мис България-Вселена 2001" Ивайла Бакалова. Тя казва, че цялата връзка с Божков е "много нелепа", защото самата тя живее много отдавна в емирството, гражданин е на Дубай от 2014 г., и фактически е доста преди Божков там.

След което казва буквално:

"Не знам дали съм помогнала на Васил Божков в Дубай, но със сигурност помогнах на Борислава Йончева. Борислава Йончева е момичето, за което се говори, че е собственичка на къщата в Барселона.

Жената, с която нашият премиер се говори, че е имала отношения и ѝ е купил къща в Барселона."

Тя обаче разказва само частично за "помощта":

"Когато ми се обади преди - през 2019 г . Това е... точно, да - ноември 2019 – ми звънна една приятелка и ми каза: "Може ли да помогнеш на една моя приятелка, която иска да се мести – иска да мести детето си.“

Аз знаех кое е това момиче.. 

И ето ви едно доказетелство - не за вас, а за г-н Борисов, че никога не сме искали да му... да му навредим или да го сваляме от власт, защото нас не ни вълнува кой е на власт."

(Всъщност историята с "Къщата в Барселона" вече е позната на българската публика по това време - поне от 2-3 години. Тя тръгва от анонимно видео във фейсбук. В края на февруари 2020 г. вече и испанското издание "Ел Периодико" излиза със статия, че местната полиция разследва Борислава Йовчева и близките й - дали не става въпрос за международна схема за пране на пари от политици, б.р.)

Бакалова отказва повече подробности:

"Тогава помогнах на това момиче с каквото можах – не искам да влизам в детайли, защото няма никакъв смисъл - тук няма нищо общо личните отношения на някой с това, което се случва с нас.

Но просто – говорейки за Дубай – искам хората да знаят, че който се е обърнал към мен за някаква помощ – чисто човешка – да помогна на детето, да му намерим училище... И тогава не съм го коментирала с никой.

Сега го кометнтирам, защото в крайна сметка това е вид семейство за г-н Борисов – въпреки че той отрича... И моето семейство е от 7 месеца в ареста. По обвинения, които са, меко казано, нелепи.

И това е някак си – колкото и да се опитвам да запазя спокойстиве и да не намесвам тук семейни и лични отношения - те явно вече са много намесени!"

Друго, което се разбира от таен запис, поместен в епизода на АКФ днес, е че близки на "Брадата" и Бакалова явно са търсили за съдействие бившия политик, лидер на РЗС, бивш депутат и в крайна сметка съветник по антикурипция на премиера Борисов - Яне Янев.

И той демонстрира отлична осведоменост - казва, че има всъщност две преписки:

"Водещата версия за всичко, което е тръгнало, идва от това, че вашият човек е взаимодействал с Божков. И дори е пращал хора координирано на протестите нва Божков."

Янев демонстрира отлична осведоменост, че това е част от доклад на ДАНС и знае неща дори "по-нависоко":

"Като при един доклад при Борисов, когато той вика шефовете на службите и главния прокурор, му се докладва, че Веско много сериозно е зависим от Божков и ще играе с него на изборите." 

Той не само, че демонстрира отлична осведоменост и изброява на събеседничката си, която очевидно не е Бакалова, колко СРС са искани - за Денков и 4 човека около него, като едното е жена, както и  че като всеки бизнесмен в тази държава препоръчва и Денков да има „конлсултант за връзка с институциите“.

От двете разработки, които цитира срещу Денков, едната била "частично законна". 

А по втората е отказано от спезцсъда разрешение да се закачат въпросните "Веско и 4 приближени лица".

Янев завършва, че "за голямо съжаление вашият човек е нарочен за бандит срещу властта". „Той е станал жертвен агнец“.

Според Янев 10 г. е чакано, за да може да дойда момент, в който всички по веригата да кажат: "Да, опраскайте го и тоя".

АКФ анонсира следващия си епизод, в който се чува фразата:

„Отидох при Сотир – нямаше как да се говори...“