"Бихме оттеглили подкрепата си при натрупване на критична маса от негативни решения, разминавания с програмната декларация – документа, който беше приет с наше участие". Това отговори лидерът на АБВ Георги Първанов, президент от 2002 до 2012 г. на въпрос дали провалът на проекта "Южен поток" може да стане повод за това АБВ да се оттегли от управляващото мнозинство.

„Не сме влезли в подкрепата, партньорството, за да мислим как да излезем”, посочи Първанов. Той увери, че от АБВ няма да скачат при всеки конкретен повод. Според него за спирането на „Южен поток” вина има най-малко сегашното правителство, но вината на първия кабинет на ГЕРБ е голяма. „България има нужда от стабилно управление. Ако ги критикуваме, то е защото искаме да се намерят решения и действия, за да възстановим ролята си на енергиен фактор”, каза още Първанов.

От спирането на проекта България ще загуби 5000 нови работни места, твърди той. Според експерти около 1 млрд. евро били загубите ни от неучастието в строително-монтажните дейности. Първанов изтъкна, че спирането на проекта е лоша новина, която ще има много последици във финансов, икономически и енергиен план.

"Имаме нужда от консолидация на българската позиция, за да се върнем към ролята на фактор в енергийната дипломация и политика", смята Първанов. Той припомни, че „Южен поток” е стартирал при негова среща с руския президент Владимир Путин през 2007 г. „Сега стигнахме България да има такава незавидна позиция”, коментира той.

Първанов посочи, премиерът Бойко Борисов е поискал мандат за позиция, която да представи при посещението си в Брюксел за „Южен поток”, парламентът е демонстрирал пълно объркване, а мнозинството в лицето на ГЕРБ и Реформаторския блок са показали двойна игра.

„Няма как да си обясня факта, че министър-председателят, безусловният лидер на ГЕРБ иска мандат и групата не му го дава. Искам да изразя нашата категорична позиция на неприемане на подобни игри и интриги”, подчерта Първанов.

Попитан какво смята за позицията на президента Росен Плевнелиев Първанов заяви: „Ако не може да помогне, да не пречи. Би бил много полезен с авторитет на международната сцена, но доколкото виждам неговата позиция е против. По-добре да не пречи на правителството”.

Според Първанов е възможно да имаме проблеми със снабдяването на природен газ. Той смята, че новият монополист на енергийния сектор в региона е Турция. „Големият шлем е притежание на Ердоган с всички последици, които ще има за нас тази промяна”, коментира Първанов.

Според председателя на АБВ вина за създалата се ситуация с „Южен поток” имат шест правителства. „Виновна е Тройната коалиция и лично тогавашният премиер за това, че не направи необратими енергийните проекти”, каза още предишният президент и сегашен лидер на АБВ.