Шестима депутати от БСП и Реформаторския блок, избрани с преференция, защитиха с декларация Гюнай Хюсмен и Муса Палев, които миналия петък бяха изгонени от парламентарната си група ДПС. Обявената причина беше, че Хюсмен и Палев, които на парламентарния вот бяха избрани с преференция, не спазили "джентълменското споразумение" да се откажат от парламента. Според шестимата депутати изключването на Хюсмен и Палев с този аргумент е лош сигнал за демокрацията в българското общество.

Декларацията са подписали Мартин Димитров и Борислав Миланов от Реформаторския блок, Георги Кадиев, Димитър Димитров, Манол Генов и Добрин Данев от БСП. Според Кадиев документът не е подписан от колегите му от ГЕРБ - избрани с преференция, тъй като те поискали да съгласуват позицията си с председателя на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов, а той отсъствал.

"Смятаме, че народните представители трябва да бъдат съдени по своята работа във и извън Народното събрание и трябва да бъдат насърчавани активните кандидати за народни представители, които защитават интереса на обществото и на своите избиратели. Преференциалният вот е именно начин гражданите да дадат пряка оценка на своите избраници и затова той трябва да бъде насърчаван, а не наказван", се казва в декларацията.

Единственото прегрешение на двамата колеги от ДПС е, че са изпълнили желанието на избирателите, които са ги посочили лично за техни представители в парламента, те по никакъв начин не са нарушили законите, нито са компрометирали или работили против партията си, се казва още в документа.

Шестимата призовават ДПС да преосмисли действията си и да не заличава правото на избирателите да посочват личностите, които искат да ги представляват редом с политическите сили в българския парламент.

Избраните с преференция депутати, които са пренаредили партийните листи, са 13, напомнят депутатите. Ана Баракова засега не се е подписала под документа.