БСП за пореден път разкритикува военния министър Николай Ненчев заради решението му да изпълни законовите си задължения и военното разузнаване да предаде целите си архиви на Комисията по досиетата.

"Натискът върху служба "Военна информация" и намерението на министъра на отбраната Николай Ненчев за предаване на архива на службата на комисията по досиетата е престъпление", заяви бившият военен министър и сегашен депутат от БСП Ангел Найденов.

Военното разузнаване трябва да предаде над 30 000 архивни единици, но досега отказва да направи това. Служебният военен министър Велизар Шаламанов също се опита да разреши казуса, но директорът на "Военна информация" Веселин Иванов за пореден път обясни, че службата е предала всички документи. Шаламанов обмисляше да поиска смяната на Иванов, но в крайна сметка това не стана, след като против тази смяна се обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Според Найденов сега натискът е да бъдат предадени данни и архивни дела за чуждестранни граждани, работили за българското разузнаване. Преди няколко дни обаче парламентарният секретар в МО Пламен Даракчиев коментира, че чужди граждани, агенти на някогашните разузнавателни служби на БНА, няма да бъдат оповестявани публично, тъй като законът предвижда разкриването на принадлежност към тайните служби на режима само на български граждани.

"Обръщаме внимание на главния прокурор да държи за стриктното изпълнение на закона за досиетата. Не е случайно, че когато горят тежки конфликти в близост до нашата граница, има тежки проблеми, какъвто е бежанската вълна, се посяга на една от най-важните, най-зрелите специални служби. Автор на тези инициативи са ДСБ, Иван Костов, Реформаторският блок , охотно подкрепяни от действията и мълчанието на президента и върховен главнокомандващ на Българската армия", заяви Атанас Мерджанов. Според него комисията по досиетата не е направила нищо смислено "освен скандали преди и след избори и при определени назначения".

Националната разузнавателна служба също все още не е предала всичките си документи.