Около Реформаторския блок като че ли не може да бъде спокойно. На фона на всички крамоли вътре в коалицията, Министерство на финансите (МФ) е отказало да й преведе полагащата й се държавна субсидия. Причината - МФ не било наясно колко точно формации влизат в Блока.

Това пише сайтът vevesti.bg, позовавайки се на писмо, с което ведомството на Владислав Горанов уведомява две от партиите в РБ в какво се състои проблемът. То е от 1 декември и е подписано от министър Горанов.

По закон всички партии, събрали над 1% от гласовете на парламентарния вот, получават държавна субсидия (по 11 лв. на глас). Или на година на РБ му се полагат 3 209 866 лева.

Проблемът бил в това, че от Блока са подали до министерството анекс за участие в изборите и начина на разпределение с подписа на 5 партии - учредителките на РБ - ДСБ, ДБГ, СДС, НПСД и БЗНС. Зад борда обаче са изпаднали ХДБ с председател Ирина Абаджиева-Репуц и БНД, които фигурират в регистрацията пред Централната избирателна комисия за участие в парламентарния вот в рамките на Блока. Така излиза, че средствата трябва да бъдат разпределени между 7, а не между 5 партии.

От РБ са обещали, че ще коригират подадените данни до Министерство на финансите. Корекцията трябва да бъде нанесена до 11 декември. В противен случай, пише Горанов, ведомството ще има правно основание да не преведе субсидията.

Дори и грешката да бъде поправена и парите да бъдат преведени, остава въпросът на какъв принцип ще си ги разпределят партиите в Блока. 

Както Клуб Z писа, след евровота лидерката на ДБГ Меглена Кунева (днес вицепремиер), която не успя да стане евродепутат, е поискала вложените от нея средства в предизборната кампания. По това време само ДБГ имаше право на държавна субсидия. От всички формации в РБ, които се явиха на парламентарния вот, само ХДБ не получи депутат или пост в изпълнителната власт. Затова не е ясно и какъв дял от субсидията ще поиска Репуц.