Българската съдийска асоциация - едното от двете обиденинения на съдиите у нас, излезе с позиция по повод Стратегията за съдебна реформа, предложена от Министерството на правосъдието, предаде БГНЕС.

От съдийската асоциация смятат, че една от най-кардиналните реформи, която Стратегията предвижда – разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии – съдийска и прокурорска, е невъзможна без промяна на Конституцията.

"Доколкото се налага извод за наличие на оформен консенсус за разделяне на ВСС на две колегии – съдийска и прокурорска изразяваме становище, че настоящата конституционна и законодателна рамка не предоставят такава възможност", посочват от БСА, като така ревизират позицията си от лятото, когато се противопоставиха на идеята за разделяне на съвета.

Съдиите обаче се противопоставят на друго от предложенията на правосъдния министър - за промяна на начина на работа на ВСС.

"Намираме за неудачен предложения модел за непостоянно действащ ВСС, заседаващ на сесии и съществуващи към него постоянни комисии, съставени от командировани за целта магистрати", пишат от магистратската организация.

За запазване на сегашния статут на ВСС като постоянно действащ орган преди две седмици се обявиха и от прокуратурата.

Съществено място в становището си от БСА отделят на начина, по който се избира парламентарната квота на ВСС. В тази част на становището на съдиите общо пет пъти присъстват думите "задкулисие" и "задкулисно".

"Доколкото липсата на прозрачност за номинация на кандидати за членове на ВСС от парламентарната квота създава съмнения за задкулисие и възможност за последващо политическо влияние върху работата на ВСС, предлагаме форма на двустепенен избор на тази част от върховния кадрови орган на съдебната власт", посочват от асоциацията.

Те предлагат двустепенен избор на парламентарната квота, според който при провеждане на пряк избор за членове на ВСС от професионалната гилдия, да се гласува и избира и втора група магистрати, които след избирането им с пряко тайно гласуване, да бъдат предложени на парламента за явен избор на 11 от тях, като представители от политическата квота.

От БСА обаче поставят въпрос, в коя от двете квоти – прокурорска или съдийска, ще влязат избраните от НС членове на "Правителството на Темида". От организацията смятат, че във ВСС не трябва да има представители на адвокатурата, научните среди и др.

От Българската съдийска асоциация се противопоставят и на създаването на дисциплинарен съд. Съдиите настояват отправените бележки по Стратегията да бъдат зачетени още преди нейното приемане. Позицията на БСА е публикувана на интернет-страницата на Министерството на прравосъдието.

От Становището на съдийската асоциация на практика става ясно, че дори и да бъде приета от правителството, то реализирането на Стратегията за съдебна реформа ще се осъществи едва след като се постигне конституционно мнозинство в Народното събрание. Тест за това ще бъде очакването за стартиране на процедура по избор на нов главен съдебен инспектор.

Вече две години два парламента не могат да излъчат нов съдебен инспектор, защото за неговото избиране са нужни минимум 160 депутатски гласа, припомня БГНЕС.