"Госпожа Петкова, поел съм ангажимент – до петък искам да имаме всички договори, споразумения по "Южен поток", да се спази всичко, което касае класифицирана информация, всичко, което има, но искам от "А" до "Я" вие да сте запозната и да ми се направи резюме, за да мога да отговарям в парламента като ме питат, а не да "клепам с уши" като Орешарски и да викам "не съм го чел" или "не ми го дават", което не ми отива."

Така се обръща министър-председателят Бойко Борисов към енергийната министърка Теменужка Петкова на последното заседание на правителството в сряда, личи от стенограмата от заседанието. Изказването му идва, след като той се появи в парламента и обяви, че не е виждал договорите и дори апелира, ако трябва да се вземат "силово".

Темата "Южен поток" продължава и по-късно по време на обсъждането на точка за доклад за одобряване позицията на страната за участие в заседанието на Съвета на Европейския съюз "Транспорт, телекомуникация и енергетика", част "Енергетика", което ще се проведе на 9 декември 2014 година в Брюксел. Кунева се хвали, че Съветът по европейските въпроси, чиято работа тя възстанови, е приел позицията във вторник.

"Господин премиер, тя дава отговор на много от несправедливите обвинения, които се отправят към България за спиране "по наша вина", както се казва, за спиране на проекта "Южен поток". Точно обратното, в тази позиция, която още преди да чуем несправедливите думи беше факт, е записано, че България подкрепя "Южен поток", естествено при изпълнение на законодателството на Европейския съюз. Освен това на 9-и се очаква среща, която ще бъде между Европейската комисия, нас и руската страна. Така че всякакви спекулации всъщност бихме могли да ги пресечем с факта, че още в понеделник България вече е приела позицията си и тази позиция не оставя съмнение в добронамереността на страната", казва вицепремиерката.

Борисов й отвръща, че действително тази среща е важна, за да консолидира вниманието на всички европейски партньори по тази тема.

"Аз сега бях в парламента още веднъж, да покажа колко много правителството цени съвместната работа по важните теми с парламента. За съжаление не можахме да постигнем някаква обща позиция, защото просто толкова са противоположни мненията по темата "Южен поток", че дори нямаше как и да я сближа, въпреки вече очевидната ми конструктивност, която се опитвам да показвам, за което действително съм много подозрителен за всички, както Горанов казва. Но действително идеята ми беше да имаме за срещите утре (четвъртък, б.а.) – на едната с господин Юнкер, а след това с госпожа Кунева сме при председателя на Европейския съвет Доналд Туск, а после с вицепремиера Калфин при Мартин Шулц в Европейския парламент…", разказва на министрите Борисов.

По-нататък добавя:

"Така, че ще имаме тази възможност да си кажем и там позициите. Те са действително важни да се знаят. Аз очаквам относно така наречения хъб, който искат да правят в Гърция, той би трябвало също да бъде съобразен с третия либерализационен пакет, иначе няма как да стане, и очаквам Европейската комисия това по същия начин да го постави на нашите съседи. Ние до този момент не сме получили официално от руска страна какво мислят за замразяването на проекта – спиране, продължаване, тъй като много процедури вървят."

Борисов напомня, че в края на краищата ЕК е поела преговорите и по-предишното правителство е делегирало тези права на комисаря Йотингер тогава, а сега на европейския комисар по енергетика, който да води от името на шестте държави, които са в проекта, общи преговори.

"Аз внимателно наблюдавах това, което по новините видяхме от Турция – беше фиксирана само България, предполагам, понеже е най-обичана от страна на Русия страна в региона, като партньор. Така си го обяснявам. Не беше посочена нито Австрия, нито Унгария, нито Словения, нито Сърбия - бяхме посочени само българите, което означава, че или сме най-важни, или сме най-обичани, или сме най-стриктни по спазването на европейските правила. Аз така го разчитам, за което съм благодарен, че е отчетено от всички страни", разсъждава Борисов.

След това заръчва на Кунева, икономическия министър Лукарски и Петкова да се подготвят за 9 декември, а до петък да му дадат документите около "Южен поток".

"Нищо не пречи - седнете, още повече и господин Лукарски е юрист и може да ги гледа и от двете страни – и така, и така, да имаме много ясна представа къде имаме, или къде нямаме някакви проблеми. Но да подходите много отговорно, защото, ако се окаже, че поради липса на финансиране се спира потокът (има и такива твърдения), да не се окаже, че пак ще станем донор, както в другите проекти. Толкова са важни за България, че накрая вместо да печелим, даваме огромни пари! Не искам това да се случи по наша вина. Затова в тази посока, господин Лукарски, те моля с едно око и чисто юридически да ги гледате нещата", дава указания премиерът.

От стенограмата на заседанието става ясно още, че освен промените, които постоянно се внасят в действащия Наказателен кодекс, ще се прави и чисто нов НК по идея на вицепремиера Меглена Кунева и правосъдния министър Христо Иванов.

"По време на кабинета "Борисов 1" ние самите - България, сме казали, че искаме нов Наказателен кодекс. Това е влязло във всички записки и в институционалната памет на Европейската комисия. Такъв кодекс няма приет. Нещо повече – изработеният беше отхвърлен и ние трябва да решим какво правим, в какъв срок го правим и как говорим в един глас какво може, какво не може и в какви срокове. Не можем да си разрешим нещо, което предишното правителство под Ваше ръководство е приело, сега да го оставим без отговор", посочва Кунева.

Министър Христо Иванов се присъединява към нея, макар и да признава, че новият НК няма да стане бързо.

 "Да направим една работна група, която да работи по нов кодекс и когато стане, тъй като технологично това не е баница, за да я забъркаш за нула време", заявява Иванов.