Актьорите от Народния театър "Иван Вазов" обявиха, че ще подадат колективна оставка, ако Слави Бинев не се откаже от председателското място в парламентарната Комисия по култура и медии. Трупата обяви това в отворено писмо до Цецка Цачева, Росен Плевнелиев и Бойко Борисов, публикувано на челно място в сайта на театъра.

Ето какво пишат артистите: 

ПРОТЕСТ

Българската култура е задният двор на нашето съвременно общество, творците на художествени ценности са изправени до стената, тяхната мисия се подценява ежедневно и методично. Това е процес на държавен нихилизъм, който се развива с презумпцията, че всичко останало в това общество е по-важно и по-съществено. Политиката на прехода нанесе тежък удар на българската духовност, изключвайки нейното приложно поле от перспективата за развитие на страната. А държавата ни е пред разпадане.

В този смисъл изборът на г-н С. Бинев за председател на Комисията по култура и медии на Народното събрание е фрапираща стъпка в посока на унищожаване на българския дух. Тук не става дума за обидни квалификации към личността, а за ясно определени действия от страна на г-н С. Бинев, които му отделят място на територията на чалгата и общественото хранене и завинаги го извеждат извън сферата на културата. Силовите прийоми, с които той си служеше предишните години, не могат да бъдат аргументи в сферата на медиите, изкуството и културата. Чрез пресконференцията, която даде в парламента, г-н С. Бинев само доказа, че е на дълбоко погрешен път, считайки, че може да управлява българската култура и медии. Култура не се управлява – тя се подкрепя.

Всеки, който иска да управлява културата, обрича държавата на провал и съдейства за нейната разруха. Законотворчеството, от което се нуждаем в тази сфера, изисква пълен политически консенсус, а г-н С.Бинев е проводник на конфронтацията и силовите методи, които тук са просто нонсенс. А и липсата на каквито и да са познания за културната ни практика прави нещата да изглеждат зловещи и безнадеждни.

Най-достойно би било г-н С. Бинев сам да се оттегли, с което и като политик, и като гражданин ще покаже грижа за българската култура и медии. Или ръководството на Народното събрание да закрие Комисията по култура и медии. Сигурно е, че това няма да се отрази негативно на неговата работа. Възбуждането на нова улична вълна от протести няма да доведе до нищо добро, а ние нямаме какво да губим. Готови сме и ще защитим „Малкия остров" на надеждата, че ни чака по-светло бъдеще.

Трупата на Народния театър „Иван Вазов" е готова да подаде колективна оставка.

 

        Да живее България!

Трупата на Народен театър „Иван Вазов"

Напомняме, че във вторник Александър Морфов подаде оставка като главен режисьор на Народния в знак на протест срещу избора на Слави Бинев за шеф на комисията по култура и медии, както и срещу кадровата политика на правителството в бранша. На протеста в сряда Морфов заяви, че Бинев е "мутра и бандит" и не би трябвало да отговаря за културата и медиите в парламента. "Не знам кой трябва да поеме културата, но знам, че не трябва да е Бинев", каза тогава режисьорът и заплаши да емигрира, ако Бинев не се оттегли доброволно.

В интервю за Клуб Z пък самият Слави Бинев заяви, че Морфов реагира емоционално и образът, който му е създаден няма нищо общо с действителността. Самия себе си Бинев определи като "образ на модерния хъш". 

Междувременно художници също се включиха в борбата. "Съюзът на българските художници изразява огромното си възмущение и категорично несъгласие за избора на Славчо Бинев за председател на Комисията по културата и медиите към Народното събрание", се казва в писмо до президента, председателя на НС, културния министър и лично до Слави Бинев от СБХ. Посмото е подписано от проф. Десислава Минчева, Анжело Красини, проф. Станислав Памукчиев, Бойко Митков, Димитър Грозданов, Цвятко Остоич, Богомил Живков, Александър Радославов, Долорес Дилова, Ивайло Дженев, проф. Митко Динев, Стоил Мирчев.