Британският националист и евроскептик Найджъл Фараж пак привлече гневни коментари. Този път той обяви, че майките, които кърмят децата си на публични места, трябва да го правят дискретно и да не привличат вниманието върху себе си. Той обясни, че гледката на кърмеща жена кара много хора да се чувстват "твърде неловко" и в кафенетата, и ресторантите трябва да се въведат правила как и къде да става кърменето. 

Противоречивото му изказване идва във времена, в които жените постоянно са насърчавани да кърмят по-дълго, а ново изследване показва, че кърменото на децата до 18- месечната им възраст спестява около 40 млн. на NHS  (Националната здравна служба) във Великобритания.

Изследване на екип от изследователи от Университета "Брунел" показва, че Националната здравна служба на страната може да спести милиони, ако жените кърмят по-дълго. Освен че децата боледуват по-малко, намалява и рискът от рак на гърдата при жените. 

Коментарът на Фараж дойде в защита на политиката на 5-звездния хотел "Кларидж". Оттам дали салфетка на 35-годишна жена да се покрие, докато кърми тримесечната си дъщеря. От хотела я помолили да се закрие, за да не притеснява и обижда другите гости. Г-жа Бърнс, майка на три деца, избухнала в сълзи и обяснила, че се чувства засегната и унижена.

Случката стана повод за обществени дискусии, в които се включи и Фараж. В коментар за радио LBC, той каза: "Лично аз не се притеснявам, но познавам много хора, които в подобни ситуация се чувстват неловко."  

"Това е въпрос на здрав разум. След като някои хора много се притесняват от кърменето на публични места, не е трудно това да се случва по начин, който не е толкова натрапчив", препоръча националистът.