"Позицията на БСП да Южен поток не е руска, а българска. И не става дума за спиране, а за пренасочване на 63 милиарда кубика газ към Турция от България, която щеше да печели от транзита."

Това заяви тази вечер пред БНТ лидерът на социалистите Михаил Миков. И припомни, че случаят с отказа от "Южен поток" много напомня на прекратяването на проекта за тръбопровода "Бурга-Алессандруполис" преди няколко години.

"Сега гледам какво е правил шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер за неговата страна Люксембург като премиер, за което му иската оставката. Давал е данъчни облекчения на бизнесмени, защото така страната печели. А при нас се прави така, че България да не печели", каза още Миков.

Той изтъкна, че когато споразумението за "Южен поток" е сключвано с Русия, тогава още не е действал Третият енергиен пакет.

Запитан кой е обидил БСП - Путин или Юнкер, Миков отговори  по следния начин:

"Политиката не е нещо, за което трябва особено да се обиждаме. ОБижда ме липсата на перспективно мислене и превръщането на България в сива зона. Около тебе минава всякаква енергетика, а ти седиш по средата и викаш, че си пъпът на света."

 

Миков призна, че има определени търкания в редиците на БСП. Той допълни, че това е европейска партия, прилагаща лявата политика. Не било правилно една партия да бъде наричана руска, турска или по друг начин.

На въпрос какво смята за предшественика си Сергей Станишев Миков отвърна, че той е един от основните "виновници" за преодоляване на изолацията, в която е изпаднала БСП в периода 1997-2001 г. и когато някои хора палели свещи с мисълта, че тя ще изчезне от политическата сцена.