В деня за размисъл преди изборите - събота, Централната избирателна комисия (ЦИК) все пак е взела решение да се броят контролни разписки от машините. Няма обаче да се прави броене във всички секции, а ще има извадка от 1343 СИК в страната и 39 в чужбина.

Това става ясно от решение на ЦИК, публикувано на сайта ѝ.

Въпросът с броенето на контролните разписки и засичането на бройката с "протокола", който издава машината в края на изборния ден, бе поставян многократно от политически представители - най-често от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Тезата на Борисов е, че без преброяване на контролните разписки няма гаранции, че устройствата не са манипулирани и вотът е отчетен коректно. Затова те трябвало да се засекат като брой с данните от самата машина.

"Показно" по същия повод направи тази сутрин при гласуването си в Кърджали и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Карадайъ поиска от членовете на секцията да му дадат разяснения как на практика да гласува, като после обясни това си искане със задължение на СИК да съдейства на избирателите.

"Вече се съмнявам за доверието, затова трябва да ги броим. Те затова се наричат контролни - за контрола" - обърна се към СИК на тръгване Карадайъ. А пред журналисти извън секцията допълни:

"Аз, ако съм член на СИК, не бих подписал протокола, без да преброя разписките. Като програмист знам, че може да се направи програма, която да е идеална, но имайки предвид световния опит, заради доверието е въведен техническият носител контролна разписка".