Парламентарната шефка Цецка Цачева заяви пред радио К2, че след като изборът на Слави Бинев за председател на комисията по култура и медии среща такъв категоричен отпор отвън той би трябвало да бъде преосмислен.

„Механизмите за това не са много, единият субект е самият председател на Комисията по култура и медии да оттегли председателската си роля в тази комисия, другият субект е парламентарната група, която го е излъчила да стори това“, обясни Цачева.

Слави Бинев е поискал лична среща с нея и тя ще се състои в понеделник след края на извънредното заседание за обсъждане на първо четене на бюджет 2015.

Цачева каза още, че една част от представителите на творческата интелигенция, която протестира срещу Бинев, не е запозната в детайли с работата на една такава комисия. Тя изтъкна, че основна роля в комисиите има не председателят, а мнозинството.

Според нея са знакови отсъствията от заседанието на Комисията по култура и медии, когато се гледаше бюджетът за следващата година - липсата на самия министър на културата Вежди Рашидов и на представителите на обществените медии.

Ако г-н Бинев не разчита тези знаци, бих била много учудена как очаква да работи. Силово ли ще работи в една демократична институция, спрямо тези културни институции, с които той е длъжен по правилник да бъде в много тесни взаимоотношения“, попита парламентарната шефка.

Според нея, ако Бинев не се притеснява и е убеден, че ще успее по пътя на диалога, в такъв случай той би могъл да продължи да работи. Нормално било в една демократична държава да има несъгласие с хора, които са избрани на ръководни постове.

Обаче, ако Бинев се оттегли, това не означавало, че същото трябва да направи и Вежди Рашидов, срещу когото също има протести. Министърът на културата бил доказан творец от гилдията и не бил човек, който идва "от външна среда, от друго поприще, от друга секторна политика".