"Изключително професионално отношение на колегите. И за трите сигнала, по които давах сведение, всичките са, че някой нещо чул и когато правил крос, нещо говорил и това са от 2009 до 2012 година."

Това каза само бившият премиер Бойко Борисов на въпрос защо е бил викан на разпит. Подробности нямаше, освен че единият сигнал е "за заплаха, че някой ще го ям".

"Никога! Никога!", отсече Борисов на прекия въпрос - заплашвал ли е все пак някого.

В 9,50 часа той влезе в сградата на Главна дирекция „Национална полиция“. По-малко от час по-късно вече даваше изявления пред репортери на излизане на фона на ръкопляскания и възгласи "Бойко! Бойко!", "Победа! Победа!".

"Никой не ги е организирал", обяви Борисов, усмихвайки се.

Той не пропусна да се оплаче и от ЦИК заради проблеми около неговото освобождаване като депутат. Решението в крайна сметка беше гласувано късно през нощта, но след много дебати.

"Първо започвам с ЦИК, която в желанието си нещо да ме унижава, вчера ме остави депутат, но като депутат не могат да ме викнат тука. И посреднощ си смениха решението", каза Борисов, който беше необичайно лаконичен.

Половин час преди бившият премиер да се яви за снемане на сведения в Главна дирекция „Национална полиция“ в 10 часа в четвъртък, негови поддръжници започнаха "спонтанно" да се събират пред сградата. Облечени с тениски с неговия лик, с плакати, надписи и т. н.

"Радев=Сталин", Save freedom and democracy (Спасете свободата и демокрацията) - това гласяха някои от плакатите, които те носеха. 

Да брани Борисов в 9,30 часа дойде и Спас Гърневски, който сравни Борисов със Стамболов и възхвали постиженията му. Тук беше и Станислав Недков-Стъки с подопечни ММА бойци. Лидерът на младежкия ГЕРБ Георг Георгиев също пристигна, вече с натрупан опит като жив щит от отбраняването на дома на Борисов в Банкя от "терор"(неосъществен) в края на април.

И бившият вътрешен министър Младен Маринов беше сред познатите лица. Както и Антон Тодоров.

Сред събралите се се подаваше и дамаджана с надпис "Рашковица" - опредметеният вариант на постоянния намек на Борисов по отношение на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Привърженичка на Борисов го носи и на гърба си. Снимка Стефан Миланов
В 9,50 лидерът на ГЕРБ влезе в сградата без да коментира. Събралите се започнаха да скандират "Бойко, Бойко". "Рашков- позор". 

Преди два дни самият Борисов обяви, че е получил призовка и е привикан на разпит, но добави, че не знае каква е конкретната причина.

По думите му зад изпратената му призовка стои вътрешният министър Бойко Рашков. Преди изборите Рашков разказа в интервю, че по време на първия кабинет на Борисов, той е спасил свой министър, като оказал натиск на свидетел по дело.  

"Не се плаша бе, Рашков! Ела ме разпитай ти обаче", поиска Борисов във вторник.

След което добави в характерния си стил: "Надявам се да изляза жив. Може и да ме задържат, не знам".