"Очакванията са за промяна, затова вие сте първа политическа сила."

Това каза председателката на най-малката парламентарна група в парламента Мая Манолова в началото на разговорите около съставянето на правителство на нейната коалиция с ИТН . 

Срещата започна точно в 11 ч в НС.

"Малко е шашаво да правим среща хора, които сме били заедно по площадите. Ясно е, че искаме едно и също. Не очаквам да има изненади за основните цели, защото за това бяхме на улицата, за това сме и тук. Предполагам и вие. Иначе щяхме да си живеем животите", каза Тошко Йорданов в началото на срещата.

Манолова повтори позицията на "Изправи се БГ. Ние идваме" от вчерашните консултации при президента - без ГЕРБ и ДПС.

"На първо място това правителство да получи подкрепа от ДБ и от нас, но ние сме срещу дългата ръка на ГЕРБ и ДПС. Хората не искат те да продължат да участват в управлението", каза тя.

"Няма как те да участват по някакъв начин в управлението", отговори Йорданов.

"Не просто на една ръка разстояние, а далеч от правителството да стои ДПС", добави Манолова в началото на срещата, която започна с целуване на ръка.

"Благодаря ви, че се съгласихте да има публични консултации. Ние идваме направо от улиците, от площадите.

Приветстваме вашето намерение да се направи правителство. Това очакват хората. Но очакват да се заеме с решаването на най-спешните проблеми и на всяко домакинство, приоритетите на нашата коалиция са в дневния ред на кабинета - преизчисляване на доходите, подкрепата за бизнеса, България е единствената държава, която не се е разплатила на фирмите след първота затваряне, съдебната реформа - истинска, с ограничаване на властта на главния прокурор и действия по смени на членове на ВСС. Ревизията за нас е важна, балгодаря за подкрепата, това трябва да е политика, която да продължи и следващият кабинет", изброи Манолова приоритетите, които били "на хората, не на нашата парламентарна група".

След срещата

И двете страни останаха доволни от разговора.

"Нямаме разминавания за този отвратителен гербаджийски модел, който мори държавата. Посоката е една и съща. Срещата беше изключително конструктивна, със здрав разум и от двете страни", оцени постигнатото председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Работни групи ще обсъждат детайлите.

"Без влияние на ДПС върху следващия кабинет", категорична съм, повтори Манолова и след излизане.

Не сме коментирали персонални въпроси, позиции в МС, добави тя.

"Говорихме за главния прокурор, рибата винаги се вмирисва от главата", каза Николай Хаджигенов. "В частта правосъдие и вътрешна сигурност нямаме никакви различия. Там сме 100 процента", смята той.

"Сигурна съм, че ще има правителство. Хората го искат, но почтено правителство, без намек за сянка на олигархични кръгове", смята Манолова.

Според Хаджигенов е нормално, че са поканени за разговори и БСП, и ДПС.

"Как ще ги спрем, ако ДПС подкрепи? Това е демокрация. А ако ГЕРБ реши да подкрепи правителството?", повтори той своя теза още от предишния парламент.

Вчера от ИТН вече разговаряха с "Демократична България".

По-късно днес от партията на Трифонов се видяха с БСП, а утре е срещата им с ДПС.