Почти едно към едно с изявата на зам.-председателя на "Има такъв народ" Тошко Йорданов от парламентарната трибуна, и лидерът Станислав Трифонов излезе с обвинителна към "Демократична България" публикация в профила си във фейсбук - чрез който общува с народа. Трифонов плаши с нови избори, ако "не се върне здравият разум и те не се сетят кой е основният враг". "И вината за това ще е тяхна". Малко по-късно пак през фейсбук му отговори съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Трифонов: Ако не се върне здравият разум, ще се отиде на избори и вината ще е тяхна

Както е известно, ДБ и "Изправи се БГ. Ние идваме" замразиха разговорите за съставяне на правителство, отказвайки да направят първата крачка за подновяването им за каквото настояват от ИТН. А до това се стигна, след като днес Йорданов отправи обвинения към тях - че не можело да имат претенции към състава на кабинета, както и изобщо да искат да го знаят преди връчването на мандата. Обвинения - в кражба - Йорданов отправи към финансовия министър Асен Василев, едно от лицата, които двете коалиции искат да остане в редовния кабинет, а съпартиецът му Любомир Каримански - и към икономическия - Кирил Петков, също е харесван за редовното правителство. ИТН била първа политическа сила (с 65 депутати, б.р.) и сама щяла да си реди кабинета.

"Ние и „Демократична България“ еднакво смятаме, че е нужна дълбока съдебна реформа заради влиянието на ДПС и ГЕРБ. Ние и „Демократична България“ еднакво смятаме, че спецсъдът и спецпрокуратурата трябва да бъдат закрити заради опорочаването им от ДПС и ГЕРБ. Ние и „Демократична България“ еднакво смятаме, че столът на главния прокурор му е доста голям заради влиянието на ДПС. И сега с тези си действия Христо Иванов може да спре тези промени. Аз питам: Кой тогава е ДПС?", пише Трифонов.

Ето и цялата фейсбук публикация:

Бързоразвиващите се събития в последните два дни наистина показват, че политиката е мръсна игра, но мръсната игра съществува, само защото се играе от мръсни хора.

Далеч по-просто е човек да се опира на факти, а не на интриги, лъжи, внушения, амбиции, фантазии и желания. Така че фактите са следните:

Суверенът така е решил - има такива партии в парламента, политическа партия „Има такъв народ“ е на първо място и много трудно ще се състави правителство. Направихме всичко необходимо да има разговори с всички политически партии без ГЕРБ пред очите на журналистите и пред очите на обществото.

Впоследствие имаше експертни срещи по сектори без ДПС и ГЕРБ. Ще го кажа още веднъж – без ДПС и ГЕРБ. И точно в момента, в който тези разговори продължават, без ДПС и ГЕРБ, точно в момента, в който е възможно да има споразумение, постига се съгласие, включително за така наречената съдебна реформа, създава се възможност да има правителство и спокойствие в страната, точно в този момент Христо Иванов решава да взриви обстановката и да постави под съмнение постигнатото до момента и да засили страната към нови избори.

Ние и „Демократична България“ еднакво смятаме, че е нужна дълбока съдебна реформа, заради влиянието на ДПС и ГЕРБ. Ние и „Демократична България“ еднакво смятаме, че спецсъдът и спецпрокуратурата трябва да бъдат закрити, заради опорочаването им от ДПС и ГЕРБ. Ние и „Демократична България“ еднакво смятаме, че столът на главния прокурор му е доста голям, заради влиянието на ДПС. И сега с тези си действия Христо Иванов може да спре тези промени. Аз питам: Кой тогава е ДПС?

Защо го прави това? Нямам никаква представа. Мога само да гадая, а аз вече казах, а и по принцип съм такъв човек, че се опирам на факти, а не на гадания. Факт е, че ако не се върне здравият разум и те не се сетят кой е основният враг, ще се отиде към предсрочни избори и вината за това ще е тяхна.

Христо Иванов: Не може да ни притискат до стената с торба с имена

Не закъсня - отново през фейсбук - и отговорът на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов.  Той обясни, че ДБ чака формулата на бъдещия кабинет и няма да бъде притисната до стената "с една торба имена". Той поставя три въпроса и добавя, че "нека никой не ни прехвърля отговорността".

Ето и цялата позиция на Христо Иванов:

За първи път от много години насам имаме шанса да поставим ГЕРБ и ДПС на разстояние от властта и това е национален стратегически интерес.

Очакваме формулата на Министерския съвет от “Има такъв народ” и в светлината на това "Демократична България" ще прецени дали да подкрепи предложението.

Никой да не очаква, че ние ще бъдем притиснати до стената с една торба имена, за които да гласуваме или не. Това няма как да стане.

Ако се стигне до следващи избори, те ще са предизвикани от умението или неумението на мандатоносителя. 

Поставихме въпрос дали ще има ясно поет политически ангажимент по отношение на определени политики или ще продължим да водим раздумки. 

Попитахме за важността на хората, които ще бъдат предложени и за техните качества. 

Интересуваме се от това дали предложената формулата ще бъде осъзнато разграничена от ГЕРБ и ДПС. На нито един от тези въпроси не получихме отговор. 

Видяхме само една доста съмнителна персонална атака, с която се смесват факти от търговски спор с квалификации от Наказателния кодекс. 

Нека никой да не се опитва да ни прехвърля отговорността за това, че не може да формулира убедителен състав на Министерския съвет. 

Въпросът е да има ясен ангажимент от най-високо политическо ниво, защото без това, става дума за котка в чувал.