Руските власти не бързат да изпълняват решението за спирането на проекта "Южен поток" и засега той е спрян само на думи, пише в. "Ведомости", като се позовава на източници от Министерството на енергетиката в Москва.

Все още няма нареждане за денонсиране на междуправителствените споразумения със страните-участнички в проекта. 

Единствено италианската компания "Сайпем" досега е уведомена за спиране на работите в морския участък на "Южен поток". Подписаният с нея договор е на стойност 2 милиарда евро. Компанията трябвало да прокарва тръби по дъното на Черно море. Това щяло да стане с наетия от нея италиански кораб "Касторо Сеи". Работата така и не е започнала до този момент.

На 1 декември руският президент Владимир Путин обяви при визитата си в Турция, че страната му прекратява строителството на "Южен поток". Като причина той изтъкна липсата на разрешение от страна на България за извършване на дейностите по морското дъно край нейните брегове.

На 9 декември министрите на енергетиката на страните-участнички в "Южен поток" без Русия ще се съберат, за да обсъдят бъдещето на газопровода. Няма политически консенсус между тези държави, изтъква Нюзру. Българският премиер Бойко Борисов смята, че проектът може да бъде реализиран, но единствено по европейските правила. Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че "ЕС неуморно работеше за прекратяване на този проект". Той и сръбският президент Томислав Николич обсъдиха въпроса за "Южен поток" в телефонен разговор с Владимир Путин.