Документалният филм "Последните черноморски пирати" на Ваня Райнова и Светослав Стоянов получи голямата награда на фестивала за документално и анимационно кино "Златен ритон", който приключи през уикенда в Пловдив, съобщи Националният филмов център. 

Над 100 филма бяха показани в безплатно продължилото цяла седмица 21-во издание на форума.

"Приказка за вълшебното кралство" на режисьора Ангел Манов беше отличен за най–добър анимационен филм. Специалната награда на журито за документален филм бе присъдена на филма "Книга на мълчанието" на режисьора Анри Кулев и сценариста Борис Христов, който бе отличен и за операторското майсторство на Светла Ганева.

За най-добър режисьор на документален филм бе обявен Росен Елезов - за цялостно представяне в конкурсната програма. Награда за художник-постановчик, сценарист, режисьор и аниматор на анимационен филм получи Илиян Великов за анимацията Pissed Off.

Документалният филм "Чуй" на журналистката Диана Иванова - за радио "Свободна Европа", получи наградата за дебют. Наградата на община Пловдив бе за филма "Гражданинът кино" на режисьора Коста Биков - за кинокритика Тони Андрейков.

На "Златния ритон" бяха връчени и 4 почетни дипломи - за документалните филми "Поучителната история на братя Прошек" и "Мъртвите отварят очите на живите" със сценарист и режисьор Станислава Калчева, и за филмите "Локва" и "Денят на кървавите венци" в категорията за анимация.