Парламентът отхвърли предложението за създаване и на временна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства за прилагането на СРС от МВР по отношение на български граждани, участващи в предизборната кампания за вота на 11 юли. 82-ма депутати гласуваха "за",  69 - "против", а 64 -  "въздържал се".

От дебатите, който се превърнаха в дискусия въобще за действията на МВР под ръководството на Бойко Рашков, стана ясно, че само ГЕРБ и ДПС подкрепят създаването на комисията.

Маноил Манев (ГЕРБ) заяви, че "тази комисия е единственият вариант да приключим с плакатните изказвания на министъра на вътрешните работи или на други политически лица".

"Когато министърът на вътрешните работи започне да прави избори и да заявява, че той е избрал Народното събрание, негови пратеници могат да почукат на всяка врата", каза Манев.

Георги Свиленски (БСП) му отговори, че резултатът от действията на Бойко Рашков е намаляване на гласовете за ГЕРБ заради пресичане на купен вот.

Йордан Цонев (ДПС) изтъкна, че партията поставя от много години темата с неправомерна употреба на държавна власт по време на избори.

"Държавните органи са превърнати в бухалки. Имаме клипове как горските бият с метални пръти по време на предизборна кампания. Може ли този модел да бъде изчегъртан със същите средства? Това се случи пак по време на тази предизборна кампания", каза Цонев.

И допълни:

"Не може да се възстановява демокрация с недемократични средства, да се възстановява справедливост с несправедливост"

Последва реплика от Тошко Йорданов ("Има такъв народ"):

"Лицемерно е от ГЕРБ да говорят за полицейско насилие. Лицемерно е вие да говорите за натиска на горските. Горските в смесените региони са функция на ДПС".

Атанас Славов ("Демократична България") и Явор Божанков (БСП) посочиха други примери за насилие, свързано с представители на ДПС.

"Чух само основания да има комисия. Нека да се изяснят фактите. Да се види всичко. Ние нямаме страх от това", отвърна Цонев.

Според него Бойко Рашков "не може да бъде представа за български вътрешен министър".

Николай Хаджигенов ("Изправи се БГ! Ние Идваме!") заяви, че подписване на лист хартия с декларация да се спазва закона не е репресия. (По повод оплаквания на ГЕРБ, че представители на партията били привиквани в полицията преди вота - б.р.)

"Защо се налага в парламента да се създават толкова много комисии, които да дублират работата на прокуратурата? Като говорим за лицемерие, да я реформираме тази прокуратура и да не превръщаме Народното събрание в орган за държавен и народен контрол". - това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

В този дух Хаджигенов попита "какво, по дяволите, работи главният прокурор, това не са ли престъпления, това не е ли работа на главния прокурор".

Георги Кадиев (БСП) заяви, че той е имал списъци с купувачи на гласове "от Зинка магазинерката до Сульо, Пульо и който се сетите". Според него обаче това са най-ниските нива и се управляват от кметове и депутати.

"Има купувачи на гласове, които сменят по един автомобил на всеки избори. Това е професия", каза Кадиев.

Според Десислава Атанасова (ГЕРБ) всеки си приписва правото да е носител на етикета демократ.

"Парламентарната трибуна се  превърнала в последна инстанция на мнението на определени лица. Господа демократи от всички страни на залата. Парламентарната трибуна не следва да е последна инстанция. С такава комисия ще защитим всички български граждани, които са били репресирани. Ако искаме да говорим за демокрация, ще го правим системно. Така, както го правихме ние от ГЕРБ", заяви Атанасова.

Татяна Дончева ("Изправи се БГ! Ние Идваме!") заяви, че не може ГЕРБ да изкоренява купуването на гласове, след като тази партия е създала "всякакви новаторства" в това явление.

Даниел Митов (ГЕРБ) обясни, че трябва да се види как е възможно да еволюират институциите, да се видят фактите и да се приемат правила, които да направят злоупотребите невъзможни. Според него да те викат в полицията да подписваш декларации, че няма да нарушаваш закона, е репресия, която е повлияла на предизборната кампания.