С тропари, песнопения и прехвърчане на искри е съпроводен протестът срещу избора на спорния архимандрит Дионисий (Мишев) за втори викариен епископ на София, който продължава и в момента. Около 80-90 вярващи, сред които 20-25 свещеници и монаси са се събрали пред сградата на Светия синод, който заседава по въпроса. Недоволството срещу епископската кандидатура бе организирано в социалните мрежи.

Сред протестиращите има много свещеници.

През миналата седмица 13 авторитетни юристи, богослови, публицисти и медици (сред които и адвокати като Даниела Доковска и Ина Лулчева) излязоха с отворено писмо до Светия Синод, в което посочват съществени нарушения на църковния устав при избора на архимандрита. 

Още по-рано братството на българския Зографски манастир на Света Гора Атон също изпрати писмо, в което освен явните противоречия с църковния канон, действията на Дионисий бяха определени, че са „в шокиращо противоречие със светата православна вяра, със Свещеното Предание на Църквата и дори с общочовешкия морал”.

Череп с кръстосани кости сред символите на протеста.

По-рано бе внесена и петиция, подписана от над 1000 души, голяма част, от които свещеници.

Решението е в тази сграда.

Конкретният повод за протеста днес е заседанието на Синода, на което се очаква да жалбите да бъдат разгледани. Той е под надслов „Недостоен“.

В студа и снега в София пристигна и група от Варна, тръгнала почти в полунощ с автобус. Това са част от миряните и свещениците, които през миналата година успяха да променят мнението на Св. Синод и с нечувано за консервативната църква второ гласуване недостойният Борис не бе избран за варненски владика.

Те подкрепиха събратята си от столицата най-вече с църковни песнопения - от сутринта се чуват "Богородице дево, радуйся", тропарът на св. Иван Рилски, чете се Символът на вярата.

Плакати с библейски цитати носеха миряните.

Основните аргументи на недоволните са свързани с нарушаването на устава на Българската православна църква, който повелява кандидатите за епископ да са живели поне три години в манастир и да имат навършени 35 години - условия, на които отец Дионисий не отговарял.

Снегът не спря протестиращите.

Освен това според обществениците клирикът е участвал активно в даването титлата архонт на личности със спорна репутация, влиза в съслужение с хора от други деноминации и вкарва тамплиери в храма.

В свое решение от 28 ноември обаче Синодът насрочи церемония за въвеждането на отец Дионисий в епископски чин на 21 декември.

И докато хигиенистката опитваше да подсуши стъпалата на Светия синод...
... пред сградата се появи патриарх Неофит.
И миряните се втурнаха към него.

Против очакванията, че традиционните вече контрапротести ще бъдат в лицето на организирани млади момченца от духовните училища, като защитници на архимандрита се явиха само 4-5 лелки, които обилно даваха интервюта за телевизиите. На няколко пъти те опитаха да подвикнат на пеещите свещеници, че са платени и че не познават лично човека, срещу когото протестират.

До остри сблъсъци не се стигна, а изпратените само двама полицаи спокойно наблюдават продължаващото все още пеене.

Проблем стана единствено, когато едната от лелките се възмути, че един от "отсрещния лагер" й казал: "Вие вярвате на пе...сти." На което тя каза, че ще го осъди и дори опита да получи правна консултация от единия униформен. Той обаче й каза, че само обиденият може да съди, а тя тръгна да снима с мобилен телефон човека, който според нея е засегнал нейния любимец Дионисий.

Очаквайте подробности.