Червеният депутат Георги Кадиев подкрепя искането на ДПС за оставка на министъра на здравеопазването Петър Москов заради негови крайни изказвания. Това стана ясно от статус на опозиционера с партиен билет в БСП във фейсбук.

Ето какво написа Кадиев:

"Слушам в парламентарна зала обясненията на Радан Кънев по казуса "линейки в ромските махали": какъв демократ бил министър Москов, как роднините му били във фашистки и комунистически лагери и т.н.

Всъщност Петър Москов направи нещо недопустимо ксенофобско и расистко: осъди цяла група хора да са без достъп до спешна медицинска помощ заради престъпленията на отделни роми. Както някой написа, тези идеи би трябвало да са умрели заедно с Хитлер.

Да, тази година има 227 нападения над лекари и 75% от тях са свързани с роми. Но решението не е спрян достъп на цялата ромска общност. Ами ако утре бебе умре заради това, че е извършило "престъплението" да бъде родено в ромска махала?

Думите на Москов не са лапсус. Те са начин на мислене. Както и да го оправдавате, това мислене е ксенофобско и расистко.

Престъплението е индивидуален акт. Всеки сам решава дали да бъде престъпник или не, а не неговата принадлежност към дадена етническа група. И на никого не може да се откаже достъп до здравеопазване заради етническа принадлежност.

Затова се присъединявам към поисканата оставка на Москов. За да спрем навреме този начин на мислене."