Активисти на японската националистическа организация "Общество за разпространение на исторически факти" обвиниха американската доскоро актриса, а отскоро режисьор Анджелина Джоли в расизъм, пише The Daily Telegraph.

Недоволството им било предизвикано от някои сцени в заснетия от г-жа Джоли-Пит филм за Втората световна война "Несломеният" (Unbroken). Според националистите, показаните в лентата издевателства на японски войници над американски военнопленници се основавали на расови предразсъдъци и нямали нищо общо с действителността.

Консерваторите разпространяват петиция на сайта Change.org с искане да бъде забранено излъчването на филма в Япония, а изпълнителят на от главните роли - актьорът и музикант Мияви - да бъде обявен за персона нон грата в страната. Дотук петицията е събрала над 8 000 подписа.

Филмът "Несломеният" е базиран на книгите на Луи Замперини, който е участвал като лекоатлет в берлинската Олимпиада през 1936 г., а по време на Втората световна като американски военен летец бил свален и прекарал 2 години в японски плен. Според неговите спомени японците  редовно измъчвали затворниците си и си правели с тях ужасяващи експерименти. В книгите са описани и случаи на ритуален канибализъм. Някои от тези подробности попаднали във филма на Анджелина Джоли и предизвикали скандала в Япония.