Бедствено положение е обявено в няколко общини заради наводнения, преливат язовири и реки, в Елхово се наложи евакуация на населението. Такава е картината в България след обилните валежи през последните дни и днес.

В община Съединение е обявено бедствено положение заради преливащи язовири и наводнени домове, съобщи пред Дарик радио кметът Георги Руменов.

„Наложи се да обявим бедствено положение около 10.00 ч сутринта. Преливат три язовира в общината, а река Потока излезе от коритото си в индустриалната зона на града. Има около 120 сигнала за наводнени дворове, приземни етажи, мазета”, разказа кметът. 

От сутринта е сформиран кризисен щаб. На този етап усилията на щаба и групата по бедствия и аварии е да овладеем положението с язовирите, които преливат, а водата тече неконтролируемо, уточнява Руменов.

Наводнен е и физкултурният салон в началното училище в Съединение, съобщават от Регионалния инспекторат по образование. Под вода са и постройки на училището в първомайското с. Виница, като учебният процес там е прекратен, допълва началникът на инспектората Иванка Киркова.

Основното училище във Виница е залято от дренажен канал и водата е намокрила дървата и въглищата, предвидени за отопление, каза кметът на Първомай Ангел Папазов. По думите му няма необходимост от обявяване на бедствено положение в общината, а проблемът идва от водосток при новата жп линия. 

Критично е положението и в община Раковски, където също има наводнени къщи и дворове, обяви областният управител Розалин Петков. Заради непрекъснатите дъждове язовирите в община Брезово преливат и водата отива към Раковски. Остават около 50 см, преди реката да прелее, добави губернаторът.

Около 30 сигнала за отводнявания са получени от сутринта до обяд в областта, съобщава говорителят на пловдивската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Георги Кунев. Два екипа с пожарни, оборудвани с мотопомпи, работят в Съединение. Отводнява се и с още две мотопомпи.

В Белозем отводнява дежурният екип от пожарната служба в Раковски. Сигнализирано е и за придошли води в реката, минаваща през село Тюркмен, както и за повишено ниво на канала в Раковски. По думите на Кунев са предприети необходимите мерки за обезопасяване.

Под вода са дворовете и мазетата на около 60 къщи в Белозем, както и няколко приземни етажа на къщи. Над селото са се излели над 150 л/кв.м, разказа кметът на селото Иван Тачев.

Частично бедствено положение бе обявено и в община Пещера, стана ясно оттам. Причината е свличане на част от пътя към курортното селище „Свети Константин”, настъпило вследствие на проливните дъждове.

В град Елхово е започнала евакуация на хора в засегнатите от наводнението къщи, като те сами са поискали да ги напуснат. Полицията и „Гражданска защита” са направили обход отново в рисковите райони, за да проверят дали има останали, съобщава пред Дарик кметът Петър Киров.