България настоява Европейската комисия да заяви ясно, дали подкрепя руския проект за газопровод "Южен поток", каза днес вицепремиерът Томислав Дончев.

Позицията, че той може да бъде построен, ако съответства на европейското законодателство, не върши работа на страната ни, която вече има споразумения с Русия и министерствата трябва да ги прилагат. Москва още не е прекратила формално проекта, както съобщи президентът Владимир Путин. 

"Това, което не ме прави особено щастлив, е, че днес нямаме отговор, т.е. категорична, финална европейска позиция по отношение на "Южен поток - отговор "да" или отговор "не", за което настоявах няколко пъти по време на срещата", каза Дончев пред журналисти след тричасова среща в Брюксел на ресорните министри на страните-членки на ЕС участващи в проекта, домакин на която беше заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович.

Тези страни са Австрия, България, Гърция, Словения, Унгария и Хърватия. Извън ЕС по трасето на "Южен поток" е и Сърбия, но тя нямаше свой представител на срещата.

"За част от страните този проект е абстракция, за нас е конкретика", добави вицепремиерът. "Ние сме част от подготвителни процедури. Българските ведомства имат отговорности свързани с този процес, така че на нас много ни трябва отговор "да" или отговор "не".

Дончев определи липсата на такъв отговор като "лошата новина" от срещата, но отбеляза, че има и "добри".

"По настояване на България вицепрезидентът Шефчович беше упълномощен да преговаря с руската страна за бъдещето на този проект", каза Дончев. Вероятно преговорите ще започната в началото на следващата година.

Участниците в срещата приеха декларация, в която се посочват като приоритет за европейско финансиране на двупосочни газови връзки между България, Гърция и Румъния.

Те решиха също да създадат група на високо ниво, която да наблюдава въпросите на енергетиката и енергийната сигурност.