Обстановката в Южна България остава сложна.

Нивото на река Тунджа при Елхово е най-високото за последните 50 години. Мазета, сутерени и цели улици в града са под вода вече цяла седмица.

В Елхово няма евакуирани жители, но някои от домакинствата в най-ниската част на града са отишли при свои роднини, съобщи кметът на Елхово Петър Киров, цитиран от БНР. Бедствено положение все пак няма да бъде обявено, защото няма пряка опасност за хората.

Разливът около Елхово продължава да расте. Тази сутрин нивото на р. Тунджа е 4,33 метра. При Ямбол реката също е с рекордни стойности – измерени са 5,26 метра.

От днес в Ямбол се очаква да бъде въведен режим на питейната вода. Причината е залятата вододайна зона на града и недостиг на над 50% вода. В някои от селата на община Тунджа усложнената обстановка остава. И днес училището в с. Веселиново ще бъде затворено.

Критичните нива на реките Тунджа след язовир "Жребчево" и Марица по средното и долното течение ще се задържат през следващите три дни, информира Министерството на околната среда и водите.

Дъждът в Старозагорска област спря, но бедственото положение в трите общини - Раднево, Гълъбово и Мъглиж, остава в сила. От тази сутрин е затворен пътят Стара Загора - Казанлък, заради разлив на река Тунджа край село Ягода.

Разливът на река Тунджа е заради повишените обеми вода, които се изпускат от язовир „Копринка“ от вчера. Полицията отбива автомобилният поток на север от Стара през Нова Загора към Прохода на Републиката. За Казанлък се използва обходният път през средногорските села Ръжена, Кънчево и Розово. Пътят за планинското село Сливито в община Мъглиж, където има свлачищни процеси, е маркиран. Днес ще започне оглед за укрепването му.

Според кмета Николай Тонев най-късно до утре дигата в Гълъбово край помпената станция ще бъде завършена и ще започне отводняването. Областният кризисен щаб е поел ангажимент да осигури фургони за 35-те роми от Раднево, чиито къщи пострадаха от водата.

Водата от четирите язовира в района на Съединение, които преливаха вчера, вече се изпуска контролирано. Очаква се бедственото положение да бъде отменено. Отводняването на засегнатите домове в общината ще продължи и днес. 

Предвиденото контролирано изпускане на водите на язовир "Кърджали" е отменено заради очакваното спиране на валежите днес, съобщи БГНЕС. Няма опасност от преливане на язовира.