Още една подписка за свикване на референдум тръгна на 1 март в страната.  Но този път не за изборните правила, а за отдавна наболелия въпрос с партийните субсидии.

Час след като кампанията за стратиране на подписката беше официално открита, организаторите обявиха, че вече имат събрани първите 5000 гласа.  Въпросът е "Да се премахне ли държавната субсидия за политическите партии?" 

Инициативата е на дясноцентристката партия "Република БГ". Лидерът на партията Георги Василев е българин с швейцарско гражданство и е свикнал с провеждането на допитвания до гражданите.

"В Швейцария референдуми има на всеки три месеца. Това е единственият начин за влияние върху властта", смята той. От "Република БГ"се надяват да съберат необходимите 500 000 подписа, за да бъде задължен парламентът да свика всенародно допитване.

В канала за видеосподеляне YouTube се завъртя клип с препратка в стил утопичния роман "1984" на Джордж Оруел, с който от партията призовават хората да се присъединят към подписката за пълно премахване на партийните субсидии. 

Опит за отнемане на парите, които политическите формации, взели над 1% на последните парламентарни избори получават за всеки спечелен глас, имаше около приемането на Бюджет 2014. Но се оказа неуспешен.

Под обществения натиск управляващите кроиха различни варианти и в крайна сметка свиха сумата с едно левче - от 12 лв. годишно за един глас до 11 лв.