Психологическата екшън трагикомедия "Бърдман" на мексиканския режисьор Алехандро Инариту получи 7 номинации за

Кейт Бекинсейл обявява номинациите.

наградите "Златен глобус", следван от "Юношество" и "Игра на кодове". Това съобщи Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд (Hollywood Foreign Press Association) след церемонията в хотел "Хилтън" в Бевърли Хилс, водена от красивата Кейт Бекинсейл. 

"Бърдман", за който Клуб Z нееднократно писа, е номиниран в категориите "Най-добра комедия/мюзикъл", "Най-добър сценарий", "Най-добър режисьор", "Най-добър актьор в комедия" (за главния актьор Майкъл Кийтън), "Най-добра актриса..." и "Най-добър актьор в поддържаща роля" (Ема Стоун и Едуард Нортън).

Новият филм на Инариту разказва историята на закъсал финансово и психически бивш актьор от филми за супер герои, който иска да си върне славата в театъра. Закачката е и в заглавието, и в избора на актьора Майкъл Кийтън за главната роля - самият той стана много популярен преди години с изпълнението си в "Батман". Вчера лентата получи и най-много номинации за наградите на Гилдията на филмовите актьори.

Номинации за "Най-добра драма" получиха "Юношество", "Вселената на Стивън Хокинг", "Зелма", "Игра на кодове" и "Ловецът на лисици". "Бърдман" пък ще се състезава с "Гордост", "Св. Винсент", "Какво има в гората", и "Грандхотел "Будапеща".

В категорията за телевизия мини-сериалът "Фарго" получи най-много номинации – 5, следван от "Истински детектив" с 4. Тази година "Златните глобуси" ще бъдат раздадени на 11 януари на церемония с водещи Тина Фей и Ейми Поулър.

Вече многократно награждаваният през годината руски филм "Левиатан" на режисьора Андрей Звягинцев е сред кандидатите за "Златен глобус" за филм на чужд език. Другите четири в категорията са шведският "Турист", полският "Ида", израелският "Гет, процесът на Вивиан Амсалем" и eстонският "Мандарини". Както забелязвате, номиниран български филм няма. Наградите ще бъдат връчени на 11 януари догодина, като е всеизвестно, че който вземе "Златен глобус", почти сигурно взема и "Оскар" впоследствие.