Екип на телевизионно шоу, правещ снимки в личните градини на английската кралица, попадна на неочаквана гледка - халюциногенни гъби. Видът Amanita muscaria растял необезпокояван край самотна пътечка до Бъкингамския дворец.

Водещият на шоуто Алън Тичмарч разпознал малките червени гъби с бели петна, и веднага разказал пред британския таблоид "Сън".

“Беше изненада, но показва колко разнообразие на видовете има в тази градина”, казал още той.

Администрацията на Бъкингамския дворец веднага излезе с официално изявление - в което признава, че отдавна е наясно с присъствието на гъбите в градината:

“Има няколкостотин вида гъби в градините на двореца, включително и малко количество диворастящи от този вид."

Според градинарите Amanita muscaria са изключително полезни за растежа на дърветата, хранят мухите, и се ползват от бръмбарите като място за размножаване.

От администрацията подчертаха, че гъбите не се ползват в кухнята на двореца.

Макар че предизвикват халюцинации, Amanita muscaria не са типичните псилоцибинни гъби, които масово се употребяват с тази цел. Всъщност, те са отровни, предизвикват гадене, ниско кръвно, загуба на равновесие. Смъртните случаи при съвременната медицина обаче са редки.

А бележката на администрацията за употребата им в кухнята не е случайна. Отровата в Amanita muscaria се разтваря във вода, и с гъбата европейците се хранят още от 19-ти век. Френският лекар Феликс Пуше я сравнява с маниоката, а заселниците на Сибир често са я консумирали.

В древни времена обаче Amanita muscaria се е ползвала в шаманистки и религиозни ритуали. Наскоро учени изказаха теорията, че ранните християни са използвали именно тази гъба при тайните си събирания. Някои историци пък смятат, че част от рецептата за отварата на берсеркерите, онези викинги, които са се вкарвали в състояние на наркотична ярост, е била именно тази гъба.