За първите 11 месеца от 2014 г. загиналите по пътищата са 620 души, като това е с 20 жертви повече от 2013 година. Това заяви в интервю за Агенция „Фокус” комисар Антон Антонов, директор на Дирекция „Опазване на обществения ред и контрол на пътното движение” при Главна дирекция „Охранителна полиция”.

„Един от основните фактори, който благоприятства това негативно развитие, е може би спирането на мобилните камери, тъй като имаме 310 000 нарушения за превишена скорост по-малко. Разбирате, че в момента трябва да спират водачите на място (както Клуб Z писа, след като ВАС обяви електронните фишове от мобилни камери за незаконни, полицаите просто ги ползват като радари - спират те и ти пишат акт, б.р.). Това е един от факторите, който благоприятства за тази черна статистика", поясни шефът на КАТ

От друга страна Антонов идзтъква като причина за влошаване на резулаттите "известен намален ресурс на служители".

"По отношение на спада на контролната дейност той на практика доведе до това нещо”, обясни комисар Антонов, явно визирайки заповедта на минисктър Веселин Вучков да се ограничи работата на униформени по спазване на Закона за движение по пътищата.  

„До края на годината имаме задача да осигурим нормалното предвижване на гражданите – това е основното. Да осигурим спокойствието по пътищата в малките часове на денонощието – да не се управлява с превишена скорост и след употреба на алкохол. Иначе всеки ден се разяснява чрез медиите и превантивно се предупреждават водачите, че не трябва да нарушават правилата. Все пак контролът е най-добрата превенция”, посочва комисар Антонов пред "Фокус".

„Искам да дам един съвет на водачите – спазвайте правилата за движение. В момента някои водачи погрешно считат, че новите правила влияят негативно на контрола и си позволяват да нарушават правилата за движение. Държа да им напомня, че те няма да бъдат спирани, а ще бъдат призовани за санкциониране. Това, че няма служител, който физически да ги спира на пътя, не означава, че контролът е намалял”, напомня Антон Антонов.