Руското министерство на отбраната очаквано отрече твърденията на Швеция, че руски военен самолет е бил в опасна близост до пътнически самолет, излетял от Копенхаген.

Говорителят на руското военно министерство генерал-майор Игор Конашенков заяви, че не е имало никакви предпоставки за произшествие във въздуха на 12 декември, когато руски военен самолет е летял в международното въздушно пространство над акваторията на Балтийско море. Според Конашенков полетът е бил изпълняван при строго спазване на международните правила за използване на въздушното пространство и самолетът е бил на най-малко 70 км. от въздушното трасе на гражданската авиация.

Тази предвидима реакция е в отговор на новината, който в събота шведската телевизия съобщи - че самолет, излетял от датското летище Каструп, за малко не се е сблъскал с руски военен самолет, който е летял наблизо без включен транспондер.

Говорителят на руското военно министерство нарече "лукавство" обвиненията, че руският военен самолет е летял с изключени средства за разпознаване и на свой ред обвини НАТО, че през последните месеци е увеличил 3 пъти полетите на своите самолети в близост до руските граници, като при това самолетите винаги са били с изключени транспондери."Не е имало никакви предпоставки за авиационно произшествие, свързано с полета", каза Конашенков, цитиран от "Фокус".

Той подчерта, че полетът е бил извършван в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство, без да се нарушават границите на други държави и на безопасно разстояние от маршрутите на гражданските самолети.

Миналата седмица НАТО пък обяви, че са засекли над 30 руски самолета над Балтийско море и край бреговете на Норвегия само в понеделник. Естония, Латвия и Литва са с повишено внимание, докато руските военни самолети и кораби ежедневно заобикалят въздушното им пространство и морски граници в наблюдаваните от НАТО "безпрецедентни" действия на Русия.