С преглед и поздрав на почетната рота започна официалното посещение на премиера Бойко Борисов в Берлин. Веднага след като заедно с канцлерката Ангела Меркел бе направен преглед на гвардейците, двамата лидери се затвориха за разговор на четири очи. Все още няма информация какво точно са си говорили Борисов и Меркел.

Преди разговора на четири очи между Борисов и Меркел.

Но още вчера българският премиер обяви на среща с наши сънародници в посолството ни в Германия, че ще попита каква е разликата между Северен и Южен поток и каква е разликата между натовските Турция и Гърция и натовската България. "Някои неща не са ни ясни и затова сме дошли  да си опресним познанията. В Брюксел много ясно защитихме тезата на България – нека поемат солидарно с нас финансовите тегоби, които ще понесем”, заяви снощи министър-председателят.

“Надявам се в канцлерството, и в Бундестага да постигнем такива  договорености, че Германия да ни помогне в реформите в тази погубена година и половина от падането нашето правителство", допълни още той.

В делегацията са включени вицепремиерите Меглена Кунева, отговаряща за  координацията на европейските политики и Томислав Дончев, който отговаря за европейските фондове и икономическата политика, и Ивайло Калфин, който е и министър на труда и социалната политика.

Другите членове на делегацията са шефът на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев, председателят на парламентарната фракция на ГЕРБ Цветан Цветанов и съпредседателят на парламентарната фракция на Реформаторския блок Радан Кънев.

След разговора в канцлерството с Меркел делегацията се отправи за среща с президента на Бундестага Норберт Ламерт. Той е християндемократ от партията на Меркел ХДС и от 2005 г. за трети пореден мандат е начело на парламента. След това е предвидена среща с ръководителите на парламентарната група на двете сестрински партии – Християндемократическия и баварския Християнсоциален съюз. Те винаги са заедно на избори, имат една парламентарна група, но тя се ръководи от представители на двете партии.

Меркел сърдечно посрещна Борисов.