Предложението за спиране на покачването на пенсионната възраст на практика няма никакви аргументи и най-просто казано, е глупаво. Подобна мярка видяхме и миналата година, когато общото решение беше, че трябва да се вдига прагът за възрастта и това ще става, но конкретно през 2014 г. "ще си почиваме". Никой не можа да обясни защо това се случи по този начин, но отнесохме доста критики, както вътрешни, така и външни. Сега тази година отново заради синдикалния натиск се стига отново до замразяване на вдигането на възрастта за пенсиониране, макар че в бъдеще тя пак ще се покачва.

Дори и социалният министър Ивайло Калфин написа във фейсбук, че е изненадан.

Това е едно клякане пред синдикалния натиск с оправдание, че сега замразяваме, но дългосрочно ще вдигаме пенсионната възраст.Не приемам това, защото за да стигнеш един дългосрочен хоризонт с по-висока възраст, трябва всяка година по малко да я увеличаваш. Няма как да отлагаш и накрая да се чудиш защо не си стигнал целта. Или пък отведнъж да вдигнеш с две години пенсионната възраст.

Това е едно много глупаво решение, което ако бъде прието, отлага за след година ситуацията, която ще се повтори -  отново предложения, отново протести и подобни театри.

Другото, което е по-опасно, и беше наистина тотална изненада, е това даване на "избор" само по отношение на т.нар. втори стълб да решиш парите ти да отиват в НОИ или в отделна сметка. Това не е избор, а вариант хора да бъдат върнати в първия стълб.

Това е изцяло ново предложение, което изобщо не е било дискутирано, дори не е обявявано (вижте и в гугъл, че само до преди два дни не е имало нищо по този въпрос). Бих го нарекъл абсурден театър.

Защо предложението е лошо? То очевидно търси да се напълни бюджета от някъде, тъй като има доста голяма дупка. И един от традиционните заподозрени са парите на частните пенсионни фондове. Тук става дума не просто да пренасочиш вноски, а да вземеш цялата партида. Целта е няколко милиарда да влязат в НОИ и да бъдат похарчени моментално, тъй като знаем, че дупката в НОИ за година е по-голяма от дупката в КТБ.

Как ще стане това и защо изборът е фиктивен? Подобно нещо се случи в Унгария и стъпките са ясни. Първо го наричаш "избор", после хората, които са в държавните компании, леко биват натискани да изберат НОИ, после това става и с тези, които са на колективен трудов договор. Тези, които са в сектори, където има силни синдикати, също биват натискани да отидат в НОИ. Накрая се провежда кампания за това колко е хубаво да си при държавата, как фондовете лъжат, може да има и други стимули, като призива "В крайна сметка повечето хора избраха НОИ, давайте всички да ходим там".

Този път е ясен, лесно можем да си го представим. В случая става дума за опит за разрушаване на пенсионния модел, такъв, какъвто имаме, с една единствена цел - да се напълни бюджетът. И да се изпълни старата мечта на синдикатите - да се върнем към опростена система с един НОИ, който си има надзорна система от функционери, които определят всичко и няма друг избор.

Петър Ганев e старши икономист в Института за пазарна икономика