Иранският имигрант Ман Харон Монис е похитителят, държаш в плен 15-ина заложници в кафене в Сидни, предаде Ройтерс.

Това съобщиха властите в австралийския щат Нов Южен Уелс. Те успяха да идентифициратн нападателя, след като драмата навлезе в 15-ия си час.

Той не е джихадист, а маниак и самообявил се религиозен водач. Иранецът, който и до днес твърди, че е свещеник, практикувал черна магия и бил подсъдим по няколко обвинения за сексуално насилие и пращане на писма с оскърбително съдържавние до близки на австралийски войници, убити при мисии зад граница.

В началото се заговори, че похитителят е свързан с "Ислямска държава", след като той поиска да му дадат знаме на тази организация.

Ман Харон Монис живее от доста години в Австралия, където емигрирлал от родния си Иран. В момента той е на 50 години. За първи път Монис привлякъл вниманието на властите в щата Нов Южен Уелс през 2007 г. Тогава иранецът започнал да пише обидните писма. През същата година срещу него били заведени първите дела. Монис бил осъден на общо 300 часа обществено полезен труд. Отделно съдът му дал двегодишен изпитателен срок, през който имигрантът трябвало да има добро поведение.

Иранецът обаче твърди, че писмата му не били нищо друго освен "кошници с цветя" за близките на убитите войници, намерили смъртта си предимно в Афганистан. Той искал просто да убеди семействата им, че не е правилно да се води война в тази страна.

Съвсем наскоро Монис сравнил себе си с основателя на сайта "Уикилийкс" Джулиън Асанж. На 11 декември - само три дни преди да вземе заложници, Монис направил поредния си неуспешен опит пред Върховния съд присъдата му да бъде отменена.

При всички случаи психическото му здраве е под сериозен въпрос, изтъкват властите в Нов Южен Уелс.