ГЕРБ е първа политическа сила, а БСП и "Продължаваме промяната" са в битка за второто място. "Има такъв народ" на Слави Трифонов, която на предишните избори стана първа сила, сега изпада до четвъртото място, като от петото, където засега е ДПС, я делят десети от процента в рамките на статистическата грешка. "Демократична България" е шеста, показва проучване на „Галъп интернешънъл болкан“.

Изследването е проведено по поръчка на OFFNews.bg между 23 и 31 октомври, сред 1081 души по метода „лице в лице“. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Абсолютната максимална грешка е ±3,0% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Ако парламентарните избори бяха в края на октомври коалицията ГЕРБ-СДС щеше да води в електоралните нагласи с 24,2% от гласовете, следвана от БСП – 15,7%, „Продължаваме промяната“ (ПП) – 13,7%. За „Има такъв народ“ биха гласували 11,3%, за ДПС – 11,1%, а за „Демократична България“ – 9,8%.

Таблица в пълен размер

Авторите на изследването отбелязват, че макар БСП засега да води пред "Продължаваме промяната", но не е ясно как ситуацията с COVID и машинното гласуване ще повлияе на по-възрастния електорат. „Продължаваме промяната“ пък е най-добре представена сред колебаещите се и перспективите ѝ зависи от степента на мобилизация.

Таблица в пълен размер

Колебаещите се са една пета от заявилите желание да гласуват - те са общо 78% от анкетираните - 58,2% казват, че със сигурност ще гласуват за Народно събрание, а 20%  - че по-скоро ще гласуват.

В рамките на колебаещите се ПП води пред „Демократична България“ (ДБ) с 24,1% на 15,6%; 13,5% и 13,4% от тази група клонят съответно към „Има такъв народ" (ИТН) и ГЕРБ.

Ако гласуването за президент беше в края на октомври, за сегашния държавен глава Румен Радев биха дали вот 47,6%, за Анастас Герджиков – 25,1%, за Мустафа Карадайъ – 8,5%, за Лозан Панов – 5,7%, за Костадин Костадинов – 3,3%, за Милен Михов – 1,4% и за Луна Йорданова – 1,1%. Че не подкрепят никого заявяват 2,5% от анкетираните, а към други кандидати предпочитания изразяват 4,8%.

Таблица в пълен размер

Авторите на проучването коментират, че ситуацията около зелените сертификати и други проблеми би могла да доведе до балотаж между Радев и  Герджиков. Дали Радев може да бъде избран в първия тур зависи от последната седмица на кампанията, посочва изследването.