Държавите-членки на Европейския съюз веднъж годишно ще обсъждат вкупом как са с върховенството на закона. Дискусиите ще са във формат министри на европейските въпроси и ще бъдат подготвяни от Комитета на постоянните представители (КОРЕПЕР). Това решиха днес на среща в Брюксел министрите на европейските въпроси от страните членки.

Сега държавите от ЕС наблюдават и контролират взаимно икономическите си реформи и бюджетните си програми в рамките на т.нар. европейски семестър. Целта е да не допускат отклонения от правилата за фискална дисциплина, като тези, които доведоха до дълговата криза.

Част от старите държави-членки начело с Германия обаче се опасяват, че освен Маастрихтските критерии за финансова стабилност от подсилване се нуждае и спазването на Копенхагенските критерии за членство в ЕС, т.е. неговите политически принципи и ценности, формулирани в член 2 от договора му.

Сред най-очевидните поводи за тази тревога бяха опити на правителствата в Унгария и в Румъния през изминалите две-три години да увеличават правомощията си за сметка на съдебната система, да ограничават властта или да починяват независими институции като централната банка или медийния надзор.

Нарушителите на финансовата дисциплина в еврозоната могат да станат обект на парични санкции в рамките на европейския семестър. Диалогът за върховенството на закона не предвижда санкции, но той е замислен като механизъм, който може да ускори или по-често да предотврати прибягването до най-тежкото наказание за държава в ЕС - да ѝ отнемат правото на глас.

Взаимното наблюдение ще се нарича “диалог” за върховенстовото на закона. В решението на министрите пише, че той “ще се основава на принципите на обективността, недискриминацията и равното третиране на държавите-членки”. Диалогът не отменя механизма, с който ЕС наблюдава правосъдието и вътрешните работи на България и Румъния, но те вече няма да бъдат единствените наблюдавани в съюза.

България е останала в малцинство, подкрепяйки първоначалния проект на „диалога“, предложен от Европейската комисия, в който тя има правомощията да наблюдава и оценява държавите-членки и да води диалог с тях, ако прецени, че имат проблеми с върховенството на закона. Министрите днес ѝ окастриха тези функции в днешния дебат и оставиха обсъжданията изцяло в свои ръце. Това съобщи пред "Клуб Z" вицепремиерът Меглена Кунева след края на дискусията. Дори Румъния, която е в положението на България, не я е подкрепила.

„Ние искаме Комисията да бъде въвлечена, защото ... Комисията винаги е повече на страната на малките страни", каза Кунева. 

„На този етап сравняването на това как се осъществява върховенството на закона остава в рамките на Съвета, т.е. в ръцете на страните-членки“, добави тя. „Идеята на Европейската комисия беше по-амбициозна. Аз смятам, че макар и постепенно ще се стигне до изпълнението на тази идея. Това е в голяма степен наблюдението, което в момента се осъществява над България и Румъния с възможност за реакция на Европейската комисия като пазач на договорите.“

Още не се знае възоснова на какво ще е дебатът в Съвета. Кунева очаква законодателство за процедурата по подготовката му да се приеме идната година.

 „Сега е моментът, в който европейските страни изразяват намерение, съгласни са политически да отдадат част от своя суверенитет, за да разтворят правните си системи и да дадат възможност те да бъдат оценявани“, каза тя.