"Селтик" и българският национал Александър Тонев загубиха обжалването пред апелативната комисия на Шотландската футболна асоциация за седем мача за расизъм.

На 30 октомври дисциплинарната комисия наказа крилото по обвинение за "обидни и нападателни думи от расистко естество" срещу футболиста на "Абърдийн" Шей Лоугън в мача между двата отбора на 13 септември. "Детелините" обявиха, че вярват в невинността на Тонев и внесоха апел.

На 4 декември окончателното решение на случая бе отложено с две седмици, тъй като комисията имаше нужда от още време за размисъл. Днес трибуналът потвърди първоначалното наказание от седем мача.

Мениджърът на "Селтик" Рони Дейла на няколко пъти изрази подкрепата си за българина:

„Не вярваме, че Александър е расист. Получи се ситуация, при която се сблъскват думата на един срещу тази на друг футболист. Сега излиза, че този, който обвинява, казва истината. А Тонев - лъже. Но за мен не това е начинът да се процедира в съда.“

Анализатори на ситуацията около нападателя твърдят, че наказанието може би ще обрече неговото бъдеще на "Селтик парк". Националът е преотстъпен от "Астън Вила", който иска да се отърве от Тонев. През миналата седмица се появиха информации, че "Вердер" следи ситуацията отблизо и може да направи оферта за закупуване.