БСП обвини ГЕРБ във фалшификация на публикация в "Държавен вестник". При обсъждането в парламента днес на ратификацията на споразумение между МС и Федералното министерство на икономиката и енергетиката на Германия социалистката Мая Манолова посочи, че то вече е публикувано в Държавен вестник от 13 декември без да е прието от Народното събрание. Председателката на парламента Цецка Цачева (ГЕРБ) отвърна остро и заяви, че Манолова не е права. Дори се наложи 15-минутна почивка, в която депутатите да прочетат какво точно пише в "Държавния вестник".

Споразумението предвижда българското министерство на икономиката да постигне съгласие за покриване на щета, нанесена на фирмите "Цемеко" ООД - София и "Кlosters Beteiligungsgesellschaft mbH" - Кемпен, и да им плати 2 млн. евро. Същевременно обаче казусите с двете компании са решени в полза на България и от Комисията за защита на конкуренцията, и от Върховния административен съд (ВАС).

Неофициално юристи коментираха, че не е задължително подобно споразумение да бъде гласувано от депутатите. От икономическото министерство обаче са записали, че документът ще бъде ратифициран след приемането му от НС. В крайна сметка нито ведомството на Божидар Лукарски, нито останалите министри, са забелязали този факт и ратификацията директно е била обнародвана в "Държавен вестник". 

Мая Манолова (БСП) припомни случая с поправката "Мери Джейн" в първия мандат на ГЕРБ. Тогава в Държавен вестник се появи неприета от Народното събрание поправка, с която се легализираше скритата реклама на дрога. "Вие узаконихте фалшификация, извършена от кабинета на Бойко Борисов. Ако президентът и премиерът са извършители, вие сте помагач, а председателят на правната комисия Данаил Кирилов е укривател, който разбра измамата", добави Манолова.