Президентът Александър Лукашенко необезпокояван ръководи Беларус от 20 години и на Запад страната му е приемана за най-недемократичната в Европа - даже Русия не може да ѝ се опре в липсата на най-елементарни политически свободи. Явно липсата на силна алтернатива на тоталитаризма на Лукашенко, обезверените беларуси решиха поне да се изгаврят с него. На поредните президентски избори догодина, които той се кани пак да спечели с комфортно мнозинство, онлайн група издигна срещу него сериозен противник – добрият магьосник от "Властелинът на пръстените" и "Хобит" Гандалф (изигран правдиво от сър Иън Маккелън).

Сладки приказки в Мордор. Снимка ЕПА

"Гандалф президент!" е мотото на онлайн кампанията на опозицията, която вече е подкрепена от повече от 70 000 души. Идеята за Гандалф наподобява на пародийната кампания на Дарт Вейдър в Украйна. Обаче беларуските им събратя си дават сметка, че вълшебникът магьосник от романите на Толкин не е възможен за кандидат за президент, затова са решили да издирят местен кандидат с подобни на неговите качества: мъдрост и лидерство.

"Избрахме Гандалф за подходящ характер, защото е добър съветник и приятел на хобитите, които са като беларусите", казват авторите на идеята.

Напомняме, че на предишните кандидати за президент на Беларус - Андрей Санников и Александър Милинкевич - им липсваха магьоснически способности да се опълчат на дългогодишния титуляр, затова покрай изборите бяха лесно арестувани, преследвани и задържани противозаконно, макар и не в кулата на Саурон, а в най-елементарни милиционерски тъмници.

Президентът Лукашенко, както е известно, е близък съюзник на Русия и любящ приятел на Путин, което не е пропуснато от организаторите. Те остроумно отбелязват, че основната задача на Гандалф ще бъде "да се изправи срещу Мордор, който се намира някъде близо до Москва".